Els accidents de trànsit són la primera causa de mort dels joves catalans d'entre 15 i 24 anys

El Dia Mundial de les Víctimes d'Accidents recorda que cada any moren a les carreteres 1,3 milions de persones

L'any 2005, l'Organització de les Nacions Unides va adoptar una resolució que declarava el tercer diumenge del mes de novembre Dia Mundial en Memòria de les Víctimes del Trànsit. Amb aquesta commemoració, es pretén atreure l'atenció de la població en relació a les lesions derivades del trànsit, així com les mesures a adoptar per prevenir-les. També es vol recordar els governs i el conjunt de la societat la seva responsabilitat per la salut i la seguretat viària.


Segons dades del Servei Català de Trànsit, l'any 2009 es van enregistrar a Catalunya 411 morts en accidents de trànsit, que van suposar una reducció del 54% en relació al nombre de víctimes mortals que es van produir l'any 2000. Els accidents són la primera causa de mort dels joves catalans d'entre 15 i 24 anys, segons un estudi de la Secretaria de Joventut. L'objectiu és poder reduir un 50% el nombre de víctimes en accidents durant el període 2000-2010.

La mortalitat no és l'única conseqüència greu de les col·lisions de trànsit. Cada any, més de 5.000 persones han de ser hospitalitzades per lesions per trànsit, i moltes d'elles pateixen discapacitats que afectaran de forma permanent la seva autonomia i qualitat de vida. Segons els resultats de l'Enquesta de Salut de Catalunya, cada any més d'un 3% de la població major de 14 anys requereix atenció sanitària o experimenta limitacions de la activitat quotidiana com a conseqüència d'una lesió derivada del trànsit.

3 morts a les carreteres catalanes aquest cap de setmana

Aquest cap de setmana ja han mort fins aquest diumenge al migdia tres persones en accidents a les carreteres catalanes. L'últim ha tingut lloc aquesta matinada a la C-17 a Parets del Vallès (Vallès Oriental) on un xoc entre dues furgonetes ha causat la mort a un home de 54 anys. Aquest dissabte a la nit, un motorista perdia la vida en un xoc contra dos cotxes al Papiol (Baix Llobregat), i el mateix dia a la matinada un home moria en una col·lisió entre dos cotxes a Sils (Selva)