Duran no accepta els oferiments d'ERC perquè ha investit 'el president més depenent de la història'

Constata que Montilla vol una segona oportunitat perquè sap que el tripartit ha estat un desastre

Josep Antoni Duran i Lleida ha estat l'encarregat de respondre a l'oferiment de Joan Puigcercós de divendres, que va admetre que el 'cas Palau' no havia de ser 'excusa' per pactar amb CiU. És més, els republicans han celebrat un acte aquest dissabte al Palau de la Música i no han fet cap referència al presumpte finançament irregular de CDC.


Duran ha apuntat que cada cop que s'apropen les eleccions, a ERC li entra la 'síndrome de l'equidistància', i està 'a un pam de CiU i a un pam del PSC'. Ara ERC, ha apuntat Duran, diu que pot arribar a donar suport a Artur Mas. 'No us ho creieu, ho han dit sempre, però a l'hora de la veritat, amb tota la seva independència proclamada en costellades els caps de setmana, ERC, el que ha fet és que Catalunya tingui el president més depenent de la política espanyola de tota la història de l'autogovern d'aquest país', ha exclamat.

I és que segons Duran, el tripartit renega d'ell mateix a la primera que pot. El líder democratacristià ha constatat que el president de la Generalitat, José Montilla, quan diu que només es presentarà una vegada més, està 'reclamant una segona oportunitat'. I això vol dir, ha continuat, 'que no ha aprofitat la primera i una vegada més reconeix que el tripartit ha estat un desastre per al país'.

El convergent ha reivindicat que les segones oportunitats siguin pels emprenedors, pels autònoms que han posat en marxa un negoci i que no els ha sortit bé 'en part per culpa de Montilla i del PSC'.

Encara parlant de pactes, Duran ha subratllat que tots els partits es preocupen del soci que pugui tenir CiU si guanya les eleccions del 28-N. El PSC adverteix del 'perill' d'un pacte amb el PP o amb ERC. Ha apuntat que els republicans alerten d'un pacte amb els populars, mentre que Alícia Sánchez-Camacho avisa que CiU pot posar-se d'acord amb ERC.

'Si el que no preocupa als adversaris és que governi CiU, si només els preocupa un possible hipotètic soci de govern, fem possible una cosa: que CiU pugui governar en solitari', ha reclamat.

El mateix succeeix, segons Duran, amb els pactes a Madrid. El líder democratacristià s'ha referit a les declaracions de Sánchez-Camacho, que assegura que CiU serà la 'crossa' de José Luis Rodríguez Zapatero, però també a les d'Alfredo Pérez Rubalcaba, que adverteix que s'està forjant un pacte CiU-PP.

L'únic pacte de CiU és amb els catalans

'Per favor, serietat! Prou de bajanades. Nosaltres només tenim una passió i un pacte: la passió és Catalunya i el pacte és amb els catalans', ha assegurat.

Així doncs, Josep Antoni Duran i Lleida ha estat el cap de cartell d'aquest míting, ja que el candidat de CiU, Artur Mas, ha dedicat aquesta tarda a preparar el debat a sis que tindrà lloc diumenge a TV3. Mas ha enregistrat un missatge en vídeo que s'ha emès durant el míting en què ha disculpat la seva absència, ha reiterat la necessitat de fer una campanya positiva, i s'ha mostrat convençut que CiU obtindrà un gran resultat el 28-N.

Per la seva banda, el cap de llista de CiU per Girona i alcalde de Figueres, Santi Vila, ha reivindicat la importància de les comarques gironines i ha lamentat que el país, en certa mesura, 'no té en compte que hi ha molta gent al territori que no té el pes de Barcelona, però que és igualment important'.

Per això, ha garantit que els diputats que CiU tregui a Girona formaran un 'lobby gironí' al Parlament i tindran una agenda pròpia de preocupacions. El repte, ha dit, és 'acabar amb la discriminació crònica' que han patit les comarques de Girona.

Vila també s'ha referit a les enquestes, que són optimistes amb el resultat de CiU. L'alcalde de Figueres ha subratllat que encara no hi ha res guanyat, i ha demanat anar a buscar vots a tots els racons.

Cal dirigir-se, segons Vila, a aquells que diuen que CiU no entén bé el sobiranisme i és massa conservadora. 'Els hem de dir que en aquestes properes eleccions, el debat no és si independència o no independència, si hi ha un govern de dretes o d'esquerres. El debat és tripartit tres, que sona a pel·lícula de terror, o Artur Mas president', ha conclòs.