Els activistes prosahrauís alliberats responsabilitzen l'estat espanyol del 'genocidi' a al-Aaiun

Isabel Terraza, de la Jonquera, i el mexicà Antonio Velázquez asseguren que no abandonaran la lluita per a la llibertat del Sàhara Occidental

Després d'una emotiva trobada amb els seus familiars, amics i altres activistes a la terminal 1 del Prat, Terraza i Velázquez han mantingut el to reivindicatiu i han assegurat que la paraula dels ministres espanyols, com la d'Exteriors, Trinidad Jiménez, o el d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, no és fiable. Tots dos activistes han lamentat l'actitud del govern espanyol per no denunciar clarament el 'genocidi' del Marroc sobre el Sàhara.


Els dos activistes han agraït el paper dels mitjans perquè la seva pressió ha servit perquè el govern espanyol actués amb una mica més de fermesa. En aquest sentit, Velázquez ha demanat que la pressió dels mitjans no s'aturi ara, ja que 'no es pot deixar de denunciar el genocidi' i els 'culpables ho han de pagar'.

Terraza i Velázquez han explicat les pressions i amenaces que van patir per part dels militars marroquins, i la 'por' que van arribar a passar, però han remarcat que ells no volen ser protagonistes, ja que els que realment pateixen son els sahrauís, que, a més, 's'han quedat allà'. En aquest sentit han explicat que molts sahrauís ferits no van als hospitals perquè estan militaritzats i tenen por de ser detinguts.

Mentre el Marroc insisteix en la proposta de l'autonomia per al Sàhara Occidental, el Front Polisario reclama que es celebri un referèndum perquè siguin els propis sahrauís els que decideixin sobre el seu futur. La missió de les Nacions Unides per al Sàhara Occidental (Minurso) és al territori per controlar que es respecta l'alto al foc que es va signar el 1991.