250 persones es concentren en suport dels activistes prosaharauís Isabel Terraza i Antonio Velázquez

Els familiars de la jove agraeixen el suport rebut i critiquen la persecució del Marroc a la llibertat d'informació

La concentració d'aquest vespre a la Jonquera s'ha convertit en un clam pels drets humans i la llibertat d'informació. Els familiars d'Isabel Terraza, que viuen al poble, i 250 persones més s'han aplegat a la plaça de l'Ajuntament per donar suport a l'activista prosaharaui i al seu company, testimonis de l'atac per part de l'exèrcit marroquí a Al-Aaiun.


D'ençà que el 8 de novembre el govern del Marroc va desmantellar l'assentament per la força, tant la Isabel com el seu company havien hagut de viure amagats. La seva càmera va ser testimoni gràfic dels fets, i va enregistrar imatges sobre el desmantellament de l'assentament, que va acabar amb centenars de ferits i del qual encara no se'n coneix la xifra de víctimes mortals.

Aquesta tarda, després de dies de viure amagats i ser expulsats pel govern marroquí, els dos activistes saharauis han aterrat a l'aeroport de Las Palmas de Gran Canaria. Poques hores després que arribessin en territori estatal, els familiars de la jove han volgut mostrar-li el seu suport amb la concentració d'aquest vespre a la Jonquera.

L'acte s'ha fet a la llum de les espelmes i amb la presència de nombroses pancartes de suport. Durant la concentració, s'han escoltat declaracions de l'activista sobre la situació al Sàhara Occidental i els seus familiars han llegit un manifest reivindicatiu.

El poble sahrauí, amb sordina

Durant la lectura del text, els familiars han criticat que no es pugui informar del que està passant al Sàhara Occidental i han lamentat que l'expulsió dels activistes demostri 'que la llibertat d'informació no és possible'. 'Periodistes, observadors internacionals, delegacions de parlamentaris de diferents països o activistes de drets humans han estat expulsats, no se'ls ha deixat entrar', han afirmat i creuen que això demostra que el Marroc ha orquestrat un 'setge ferotge als informadors'.

Per això, en el manifest han denunciat que el Marroc estigui atemptant contra la llibertat d'informació i que hagi posat una sordina al poble sahrauí. 'És un insult a la humanitat que persones honestes, com la Isabel i l'Antonio, s'hagin d'amagar per por a la repressió brutal d'un govern o a la violència descontrolada de gent armada', lamenta la família que consideren que és 'intolerable' que pel fet d'informar 'hagin vist perillar la seva vida'. 'Visca la llibertat d'informació i visca el dret a defensar les idees pacíficament', han conclòs.

Sentia els crits de tortura

L'acte d'aquest vespre s'ha acabat amb un aplaudiment i la interpretació d'El Cant dels Ocells. Tant els pares d'Isabel Terraza com la resta de familiars que han assistit a la concentració han agraït les mostres de suport dels jonquerencs.

'El poble ha estat molt solidari, i li volem donar mil gràcies', ha declarat la tia d'Isabel, Trini López. Segons ha explicat, la família pogut parlar amb l'activista 'minuts comptats', durant els quals els ha relatat l'experiència viscuda a Al-Aiaun.

'Ho ha passat molt malament, perquè ha sentit els crits de tortura i com moria la gent; arribarà tocada', ha concretat López. La germana de l'activista, Anna Terraza, també ha explicat com l'Isabel li ha relatat la situació viscuda. 'La veia molt afectada, però ella és forta i fins al darrer moment volia estar allà per defensar la causa en la que creia', ha explicat.

'Sort que hem pogut tenir contacte telefònic amb ella; ens anava explicant com estava i, d'altra banda, nosaltres també coneixíem com es trobava anímicament', ha precisat el pare de l'activista, Paco Terraza. Tant l'activista prosaharaui com el seu company, Antonio Velázquez, aterraran aquest dijous a dos quarts de sis de la tarda a l'aeroport del Prat.