El Trueta ha d'indemnitzar amb 126.000 € un pacient paraplègic degut a una operació d'urèter

El cirurgià que l'operava li va seccionar el nervi de la cama esquerra

La Secció Quarta de la Sala Contenciosa-Administrativa del TSJC, considera que José Antonio B.C., de 54 anys i sense antecedents mèdics rellevants, es va sotmetre el 15 de juliol del 2003 a una ureterotomia per culpa d'una obstrucció del ronyó esquerre per càlculs. Durant el post-operatori se li va detectar ràpidament una paràlisi incompleta de la cama esquerra i tot va fer sospitar que era causa d'una lesió al nervi crural. El 12 de desembre del mateix any es va confirmar una 'denervació completa dels músculs dependents'.


Posteriorment va millorar una mica, però el pacient va estar deu mesos i mig impedit i actualment té seqüeles permanents greus, com coixesa, cosa que ha comportat el reconeixement per part de la Seguretat Social de la situació d'incapacitat permanent total per la seva professió.

L'ICS i l'hospital neguen totalment que la lesió fos causada per l'operació, però els forenses recorden que l'home no tenia cap antecedent similar abans de la intervenció, i un dels pèrits va dir que en 40 anys de professió només havia vist un altre cas similar. Per això, el TSJC obliga l'ICS i l'hospital a indemnitzar amb 126.000 euros el pacient.