Frustrats, desesperats i sense carnet de conduir

Un 80% d'examinadors de trànsit fan vaga a Girona

Dilluns de frustració i desesperació per a alguns dels aspirants a treure's el carnet de conduir per la vaga d'examinadors de trànsit que ha arrencat aquest matí. A primera hora, la majoria dels cotxes d'autoescoles i els seus alumnes ja estaven a punt, a l'espera de veure quina afectació tindria la vaga, sense saber si podrien examinar-se o no.

A Girona, el seguiment de la vaga ha estat del 80%, segons ha avançat el president de la Federació d'Autoescoles de Catalunya (FAC) a Girona, Joan Sala. Això representa que aquest dilluns tan sols s'han presentat "dos examinadors de trànsit a Girona" i han pogut fer la prova un total de 16 alumnes, "si tenim en compte que toquen unes 13 persones per examinador". De tota manera, el president de la FAC a Girona ha afirmat que hi ha demarcacions on el seguiment de la vaga ha estat del 100%.

Dels nou vehicles que hi havia a les 8 del matí d'aquest dilluns, només dos han pogut sortir. Un d'ells venia de Roses (Alt Empordà). Tan la professora d'autoescola, com els alumnes, estaven contents per haver pogut fer l'examen, tenint en compte que havien fet un trajecte molt llarg amb la incertesa de si serviria d'alguna cosa o no.

Menys sort han tingut dos alumnes de Palafrugell (Baix Empordà), qui han hagut de tornar a casa sense poder fer la prova. Els dos aspirants a conductors han expressat la seva "frustració" per haver arribat a primera hora del matí fins a la Prefectura de Trànsit de Girona, situada a Montjuïc, i veure com no hi havia cap examinador que anés al seu cotxe. Un d'ells feia temps que esperava poder treure's el carnet, però haurà d'esperar uns mesos més per poder-lo tenir.

Joan Sala ha lamentat que el repartiment de qui fa la prova i qui no és un "pur sorteig" . Això fa que fins aquell matí ningú pugui saber quin cotxe podrà examinar-se i quin no, independentment d'on vingui.

Poques possibilitats de fer l'examen aquest 2018

Sala ha advertit que tots els alumnes que no han pogut examinar-se aquest dilluns "difícilment podran fer-ho aquest any" i hauran d'esperar-se al 2019 per posar-se a prova al volant. Això es deu al fet que el mes de desembre compta amb menys dies d'examen per les festes de Nadal i a més cal sumar-hi totes les persones que encara hi ha a llista d'espera.

En aquest sentit, Sala ha recordat que hi ha persones que "estan a punt de perdre la teòrica" perquè porten "mesos i mesos esperant" poder fer la prova però les llargues llistes d'espera no els permeten tenir lloc i finament, la prova teòrica acaba caducant. Sala atribueix aquesta bossa de persones a les conseqüències de les vagues d'examinadors que hi ha hagut en els últims anys.

Esperances perquè es resolgui la situació

Des de les autoescoles tenen l'esperança que l'aturada d'avui sigui "flor d'un sol dia" i que es resolgui la situació. De fet, la setmana passada ja hi va haver diferents trobades entre els sindicats, el Ministeri d'Interior i la Direcció General de Trànsit per trobar una sortida a les demandes dels examinadors, però cap d'elles va arribar a bon port. Aquest dilluns a les cinc de la tarda hi ha una nova oportunitat per negociar una sortida.

En el cas en què no s'arribi a un acord, la vaga seguirà demà. Sala ha avançat que l'aturada "està convocada els cinc dies de la setmana" i fins divendres 21, abans de les festes de Nadal. Això significaria un important col·lapse per les autoescoles, a banda de la pèrdua de temps i diners que això comporta.

De fet, el president gironí de la FAC ha recordat que per les autoescoles és una despesa important perquè "hem de pagar la jornada de treball dels professors i ells no poden exercir-lo". L'aturada a Girona també ha comportat anul·lar les proves de conducció de vehicles pesants. Segons Sala això ha provocat "una despesa de gasoil per les autoescoles" innecessària, ja que el consum de combustible és molt elevat.