El PSC vol millorar la xarxa secundària de reg de totes les comunitats de banda i banda del Ter

Joaquim Nadal diu que el nou Govern ha de garantir 'de forma immediata' el retorn de l'aigua del Ter

El programa electoral del PSC a les comarques gironines inclou una proposta per modernitzar els regadius del Baix Ter. Aprofitant un acte públic del cap de llista a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Nadal ha recordat que el Govern ha impulsat el soterrament de les canalitzacions dels regants de la presa de Colomers i el Molí de Pals però ha reconegut que cal donar un impuls a les xarxes secundàries de reg que donen servei a milers de pagesos arreu de la Selva, el Gironès, el Baix i l'Alt Empordà.


'Són moltes les comunitats de regants que esperen, definitivament, poder fer un bon ús de l'aigua i que aquesta serveixi als interessos de l'agricultura', ha afirmat Nadal. Concretament, el full de ruta del PSC per aquestes eleccions -el programa electoral- recull la millora de les comunitats de la Pardina, a la Cellera, amb 100 comuners; la sèquia Monar, a Salt i Girona on hi ha 407 comuners; la sèquia de Bescanó i Vilablareix amb 100 comuners; la sèquia de Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Colomers i Jafre amb un centenar de comuners i més de 1.200 hectàrees; la sèquia Vinyals que dóna servei a Cerlà, Bordils, Sant Joan de Mollet, Flaçà i Julia amb més de 465 comuners i 800 ha; el rec del Molí de Pals amb 700 comuners i 3.000 ha; la presa de Colomers amb més de 1.500 comuners i una extensió de 3.000 ha.

A més, el programa electoral preveu invertir 7 MEUR per a la millora del rec d'Albons i també preveu canalitzar el rec d'Albons fins a l'Escala i la modernització dels regs de la Muga.

Recuperació 'immediata' de l'aigua del Ter

Malgrat ha estat sota el Govern tripartit que es va aprovar solemnement una declaració per al retorn de l'aigua del Ter, Nadal ha dit que el Govern que surti de les urnes ha de garantir 'de forma immediata' la recuperació 'paulatina i gradual' dels cabals del Ter. El cap de llista ha dit que un cop inaugurada la dessalinitzadora del Prat (estiu 2009), un cop quasi acabat el desdoblament de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, i a punt de començar la de Cunit és el moment per fer evident el retorn de l'aigua.

Nadal ha remarcat que no només significarà un benefici per al riu sinó també per als recursos hídrics de l'entorn del riu i també la recuperació dels valors ambientals, territorials i patrimonials relacionats amb el riu del qual, des de la dècada dels 50, s'envia aigua per a l'abastiment de l'àrea metropolitana.

El cap de llista també ha remarcat que el nou parc natural del Baix Ter, les Medes i el Montgrí ha de servir per aglutinar interessos i que el Govern ha de garantir que els usos turístics siguin compatibles amb els agrícoles. 'Si els camps d'arròs de Pals se'n van a fer punyetes els pagesos han de tenir la garantia que la transformació dels conreus sigui possible', ha afirmat Nadal que ha afirmat que el parc ha de tenir al darrere un pla de gestió, un pressupost i centres d'interpretació, tal com està previst després de l'aprovació del parc.