Mig miler de persones reclamen una educació "pública i de qualitat" a Girona

El sindicat USTEC-STEs afirma que els docents són un col·lectiu "molt maltractat"

La comunitat educativa ha sortit aquest dijous 29 de novembre als carrers de Girona per demanar una educació "pública i de qualitat". Fins a mig miler de persones, entre alumnes i professors s'han reunit en una manifestació que ha acabat davant de la seu de la Generalitat a Girona.

A les 12 del migdia ha arrencat la marxa dels estudiants, en què 200 joves s'han reunit davant del rectorat de la Universitat de Girona (UdG) per reclamar una reducció de les taxes universitàries. Una militant del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Alba Artés, ha exigit al govern català que incorpori " la rebaixa del 30% de les taxes universitàries en els pressupostos de l'any que ve".

A més, Artés també ha aprofitat per reclamar que els preus de les matrícules dels màsters s'equiparin als dels graus universitaris. Segons el sindicat, "els preus abusius de les matrícules" dels màsters comporten una "elitització i privatització" del sistema públic.

La protesta ha estat recolzada pel rectorat de la UdG. De fet, la vicerectora Laura Vall-llosera ha afirmat que l'actual equip de govern està a favor d'una "educació inclusiva" i ha defensat que la rebaixa de les taxes universitàries s'ha de fer "des del carrer" però també negociant amb el govern català.

Mobilització del professorat de primària i secundària

La manifestació d'estudiants ha passat per alguns dels carrers del Barri Vell fins arribar a la plaça Independència on s'han unificat amb les 300 persones que estaven a la manifestació convocada per USTEC-STEs de professors de primària i secundària per demanar una reducció de les ràtios d'alumnes a les aules.

Una de les representants del sindicat, Laura Iglesias, ha recordat que els docents són un col·lectiu "molt maltractat" per les administracions. De fet, Iglesias ha assegurat que tot i que són treballadors públics, la Generalitat "controla sense motivar l'esperit crític" dels professors.

Tot i així, USTEC-STEs ha marcat la incidència d'aquesta protesta amb un 12% a les 10 del matí. Iglesias creu que aquesta xifra ha anat creixent "al llarg del matí". En aquest sentit, el sindicat considera que el col·lectiu "s'hauria de motivar més" a l'hora de participar en les mobilitzacions com les d'avui. Tot i així, Iglesias ha defensat que "és lícit qualsevol tipus de lluita", ja sigui participant en una manifestació o en qualsevol altra acció i ha conclòs que no té "res a dir" a aquells qui opten per anar a treballar igualment.

Queixes dels estudiants a Dret i Medicina

Malgrat que la jornada de vaga ha transcorregut sense incidents els estudiants de dues facultats s'han queixat per l'actitud dels deganats. En concret, a Dret i Medicina. I és que, segons han explicat els alumnes que es manifestaven, el deganat d'Infermeria i Medicina ha denunciat que els concentrats han llençat gas pebre a la cinquena planta de l'edifici del Carrer Emili Grahit.

Això hauria afectat a diversos professors i s'ha advertit, segons informaven els estudiants, que s'avisaria als Mossos d'Esquadra. L'incident, però, no ha anat més enllà i no s'ha hagut de prendre cap mesura extraordinària. En qualsevol cas, els manifestants han aclarit que cap dels concentrats ha fet res més enllà d'informar a dins els passadissos de la universitat.

Pel què fa a la Facultat de Dret i Ciències Polítiques, els manifestants s'han queixat de l'actitud del degà per haver enviat un correu electrònic als estudiants recordant que a partir de les dotze del migdia ja hauria acabat la protesta, ja que els piquets es desplaçarien a la manifestació del centre de Girona.