L'Ajuntament de Girona i Endesa han acordat que l'empresa subministradora d'electricitat instal·larà un mecanisme al barri del Font de la Pólvora per evitar futurs fraus de llum. Es tracta d'un sistema que permet detectar quan hi ha una situació de sobrecàrrega a la xarxa i indica quin bloc de pisos està consumint més de l'habitual. Davant d'aquesta situació es pot produir un tall de llum tan sols en aquella escala, en comptes de tota la zona del carrer com passa actualment.
Segons l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el nou mecanisme permetrà evitar que "paguin justos per pecadors" en una zona de Girona Est en què hi ha una gran quantitat de casos de punxades de llum de forma il·legal. En aquest sentit, Madrenas s'ha compromès a seguir lluitant contra el frau perquè creu que és "inacceptable" que les "persones honestes que paguen religiosament els seus rebuts" també es quedin sense llum perquè ha saltat tota la xarxa.
Més dispositius a Font de la Pólvora
Per això, ha anunciat que es mantindran els operatius conjunts entre tècnics d'Endesa, la Policia Municipal de Girona i els Mossos d'Esquadra a la zona de la Font de la Pólvora per evitar que hi hagi un consum il·legal d'electricitat. L'últim dels dispositius s'ha fet el matí d'aquest dimecres, quan s'han detectat 25 fraus de llum en vuit blocs de pisos del carrer Mimosa.
Al llarg d'aquest operatiu també s'han detingut a tres persones, tot i que les detencions no tenien res a veure amb el motiu de l'operatiu. Els tres veïns estaven buscats per la justícia, i aprofitant que s'entrava als domicilis per controlar els comptadors, s'ha pogut identificar a les tres persones.
El vicealcalde de Girona, Eduard Berloso, ha apuntat que els tècnics d'Endesa cada vegada tenen "més dificultats per identificar els llocs de connexió" on els veïns punxen il·legalment la llum. Segons ha afirmat Berloso, els autors d'aquests fraus cada vegada s'han professionalitzat més i això comporta més dificultats pels treballadors de la companyia elèctrica poder-los trobar i desmuntar.
Set casos "d'especial vulnerabilitat"
L'alcaldessa Marta Madrenas també ha detallat que han detectat "set casos de persones especialment vulnerables" que per motius de salut no poden patir talls de llum a casa seva. Davant d'aquesta situació, el consistori ja està buscant "una solució" per garantir que en aquestes set cases no es produeixin talls de subministrament.
A més, l'alcaldessa també ha anunciat que engegaran un "nou pla de regularització" dels comptadors, per tal de poder donar d'alta aquells comptadors que a dia d'avui estan tancats per haver punxat la xarxa anteriorment. De tota manera, Madrenas ha detallat que es farà tan sols "amb les famílies fràgils i vulnerables que no es poden permetre la regularització".
Queixes a Endesa pel tall de subministrament a Montjuïc
En paral·lel, Marta Madrenas també s'ha mostrat molesta amb l'empresa subministradora de llum per la "falta d'informació" que ha tingut l'Ajuntament i "els usuaris, que són qui paguen les factures cada mes", sobre el tall de subministrament que es va produir a principis d'aquesta setmana al barri de Montjuïc. L'alcaldessa ha detallat que hi va haver fins a 143 usuaris afectats.
En el moment en què van saber que tots aquests veïns es quedaven sense llum, el govern local va trucar a Endesa per demanar explicacions. Segons els ha pogut confirmar l'empresa, una avaria en una indústria propera a Montjuïc va ser la causant del tall.
Madrenas ha explicat que ja va queixar-se a Endesa perquè no podien deixar a tanta gent sense llum i ha assegurat que "no tornarà a passar i menys en aquestes èpoques de l'any". A més, l'alcaldessa ha garantit que aquest dijous "estarà tot recuperat i l'avaria quedarà resolta".