Un estudi de la Creu Roja Girona certifica que la pobresa es cronifica

El 67% de persones pobres l'any passat encara necessiten ajuda

Un estudi de la Creu Roja Girona indica que el 67% persones ateses per pobresa durant el 2017 admeten que un any després continuen necessitant la seva ajuda. D'aquest grup destaca també que gairebé 7 de cada 10 pateixen pobresa "cronificada", essent els joves i els majors de 60 anys els més afectats.
Segons les dades recollides en una enquesta, la mitjana d'edats dels atesos per pobresa és de 39 anys i la majoria són dones amb fills al seu càrrec. Té en marxa la campanya 'Encara no' per conscienciar la societat de la necessitat de seguir treballant amb col·lectius desfavorits perquè "la crisi no s'ha acabat". L'entitat també reclama més sensibilitat als empresaris per oferir "feines dignes" a aquests col·lectius per poder sortir d'aquesta situació. Creu Roja Girona atén uns 32.000 usuaris a l'any als programes de pobresa.
 
Les dades que ha donat a conèixer aquest dimecres l'entitat es basen en una enquesta que es va fer a 242 usuaris de la demarcació. Tots ells ja havien participat en l'anterior estudi que es va fer el 2017 per poder fer seguiment de la seva situació. La responsable de l'Observatori de l'entitat, Pilar Millan, ha destacat que continuaran amb aquesta metodologia per detectar el que anomenen "pobres intermitent", és a dir, persones que entren i surten dels programes de pobresa de l'entitat i que estan en situació de vulnerabilitat.

Del total d'enquestats, el 67% admeten que encara necessiten ajuda de l'entitat mentre que el 33% restant, ja no. Millan ha subratllat que aquesta última és una "bona dada" perquè indica que han pogut "recuperar la normalitat" i tirar endavant sense acollir-se als programes de l'entitat. Ara bé, també diu que caldrà fer-ne seguiment per veure si d'aquí un any segueixen en aquesta situació.

El factor clau per aconseguir-ho és tenir una feina i que sigui "digna", ha subratllat la representant de l'entitat tot emplaçant els empresaris a ser sensibles amb aquests casos per contribuir a la seva reinserció laboral. En aquest sentit, ha posat el cas de la Bianca de Roses (Alt Empordà), que apareix en una de les campanyes de l'entitat, per "posar cara" a la problemàtica. Aquesta dona separada amb dos fills al seu càrrec ha aconseguit sortir de les dificultats després de trobar una feina en un hotel d'aquesta localitat. "L'empresari ha entès que necessitava un horari més flexible per tenir conciliació familiar", ha afegit. De forma paral·lela, també s'ha fet una feina d'"empoderament" i treball emocional perquè recuperi la "xarxa" dels entorn.

La pobresa cronificada

Pel que fa al 67% dels enquestats que admeten que encara necessiten ajuda, la mitjana d'edat de l'usuari atès se situa en 39 anys. La majoria són dones, un 65%. Destaca també que el 87% del total d'enquestats tenen fills al seu càrrec, dels quals un 66% són parelles i un 21%, monoparentals. Aquest grup preocupa especialment a l'entitat perquè recorden que són mares que acostumen a no treballar perquè tenen moltes dificultats per a la conciliació familiar.

Per altra banda, prop de 7 de cada 10 d'aquestes persones usuàries dels programes de pobresa es troben en una situació "cronificada". Per franges d'edat, els que pateixen més aquesta situació són els joves d'entre 18 i 29 anys i els majors de 60 anys, sectors prioritaris per a l'entitat. El 72% dels enquestats estan desocupats mentre que el 22,5% tenen feina. "Són treballadors pobres", precisa Millan, perquè el 10% dels ocupats ho fan a temps parcial enfront d'un 5% que ho fan a temps complet o un altre 5% sense contracte.

Entre les dades econòmiques recollides, l'estudi també indica que les principals despeses per viure són les vinculades a l'habitatge –dels 535 euros de mitjana al mes, 215 són per lloguer o hipoteca- i alimentació (197 euros). Una dada que preocupa és que prop del 60% de les famílies no aconsegueixen cap tipus d'estalvi al mes i d'aquestes, un 36,4% acaba amb números vermelles perquè té més despeses que ingressos. Tot i el discurs que la crisi ja s'ha acabat, l'entitat alerta que "cada cop costa més sortir de la pobresa perquè les motxilles econòmiques i personals són molt grans" i no poden començar de zero.

Precisament aquest any han posat en marxa la campanya 'Encara no' per denunciar les situacions d'extrema vulnerabilitat d'alguns col·lectius que encara necessiten molta ajuda per tirar endavant en àmbits com l'habitatge, l'alimentació o la salut. L'entitat vol captar donacions, incrementar els voluntaris i aconseguir suports d'empreses per finançar les actuacions.

Uns 180 ajuts per pagar l'habitatge

Durant el 2018, Creu Roja Girona ha atorgat 180 ajuts econòmics per pagar lloguers o hipoteques per evitar que perdin l'habitatge. Les necessitats energètiques són també una demanda en augment. Enguany s'han donat 174 ajuts si bé l'entitat vol que la xifra s'incrementi, juntament amb les ajudes sanitàries per pagar medicaments (aquest any n'han donat 121). També destaquen els 3.789 kits de suport social (higiene personal i bolquers) i les 502 persones que s'han beneficiat de les targetes de prepagament per comprar aliments frescos.
 
Dels 60.000 usuaris que Creu Roja Girona atén a l'any en els diferents programes, uns 32.000 són per pobresa i unes 1.700 persones més en programes d'ocupació.