Un CDR de la Cerdanya citat per un delicte d'injúries al jutge Llarena decideix desobeir l'ordre

Mig centenar de persones li donen suport davant dels jutjats

L'integrant del CDR de Cerdanya Tomàs Sayes, citat a declarar aquest dimecres als jutjats de Puigcerdà per un delicte d'injúries al jutge Llarena, ha optat per desobeir el requeriment judicial.

La seva decisió l'ha fet pública a les portes de l'edifici, on s'ha convocat una concentració per donar-li suport que ha aplegat mig centenar de persones. Els fets que s'investiguen estan relacionats amb una caminada reivindicativa que es va dur a terme el 30 de març passat entre Alp i Das, en la qual, segons ha dit, va ser identificat pels Mossos d'Esquadra com a portaveu de l'acció.

Segons sembla, posteriorment se'l va vincular amb una pintada apareguda aquell dia contra el magistrat, tot i que Sayes assegura que ni la va fer ell ni tenia res a veure amb la mobilització.

A banda d'aquest membre del CDR de Cerdanya, aquest dimecres també estava citat a declarar en relació amb els fets un altre investigat, en aquest cas per delictes de tinença il·lícita d'armes prohibides i reunió il·lícita portant armes prohibides. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un comunicat, ell sí que ha comparegut i ha contestat a les preguntes de totes les parts. A més, també han prestat declaració tres efectius dels Mossos d'Esquadra com a testimonis.

Pel que fa a la decisió de Tomàs Sayes, la seva advocada, Raquel Vilar, ha explicat que el jutge pot tornar-lo a citar i que, en cas de no presentar-se, podria activar una ordre de cerca i captura. La lletrada creu que la situació és "absurda" i que es tracta "d'un cas més" de "persecució de l'independentisme". Mentre, el membre del CDR de Cerdanya citat als jutjats de Puigcerdà ha dit que assumeix les conseqüències que se'n puguin derivar de la seva incompareixença.

Sayes ha explicat que l'origen de la seva citació es troba en una de les accions que es van organitzar a la comarca durant les vacances escolars de Setmana Santa sota el lema "Setmana per la dignitat a la Cerdanya". Concretament, la investigació està vinculada amb una caminada reivindicativa que es va dur a terme el 30 de març passat entre els municipis d'Alp i Das quan, segons sembla, van aparèixer unes pintades contra del jutge Llarena. Aquestes, tal com ha dit Sayes, no tindrien res a veure amb les que va fer el col·lectiu Arran davant el domicili que té el magistrat a Das ni tampoc s'emmarcarien en l'acte de protesta.

Segons el membre del CDR de Cerdanya, ha estat citat com a investigat per un delicte d'injúries perquè el dia de la caminada va exercir com a portaveu i, en ser identificat per aquest motiu, se'l responsabilitza d'unes pintades que, assegura, no va fer. En el mateix sentit s'ha pronunciat un altre membre del CDR de Cerdanya, Marçal Rocias, que afegeix que en una assemblea prèvia a les accions reivindicatives es va acordar que no es farien accions d'aquest tipus ni se'ls hi donaria cap mena de suport.