Camprodon vol saber si l'arsenal comissat del Museu de la Retirada és d'interès per preservar-lo

La sentència tranquil·litzarà als veïns segons l'alcalde

L'Ajuntament de Camprodon (Ripollès) vol saber quin és el valor de l'arsenal comissat i custodiat per la Guàrdia Civil als artífexs del Museu de la Retirada.

"No sabem quin valor tenen les peces i si val la pena recuperar-ne algunes", admet l'alcalde del municipi, Xavier Sala. És per això que ara estudiaran si hi ha algun inventari o document que permeti saber el valor històric i patrimonial d'aquest tipus d'objectes. Segons la sentència, el material comissat queda ara a mans de la Guàrdia Civil, que és qui té competència en intervenció d'armes.

L'arsenal estava format per 115 armes de foc i explosius com 90 granades de mà, 37 de morter i quatre bombes d'aviació. La Guàrdia Civil va confiscar el material el novembre de fa tres anys, en el marc de l'anomenada operació 'Òxid'. La policia va escorcollar el Museu de la Retirada i dos habitatges i van detenir els dos responsables, Alejandro Cuadrado i Lluís Bassaganya, sospitosos d'un delicte de dipòsit d'armes i munició.

La setmana passada es va celebrar el judici que va acabar amb la condemna dels dos artífexs del museu a 1 any i 10 mesos de presó per acumular aquest arsenal d'armes i explosius. La fiscalia i les defenses van arribar a un acord abans d'arribar a judici per rebaixar la pena tenint en compte que els dos processats no sabien que estaven cometent una il·legalitat. I és que sempre han defensat que el seu objectiu era preservar aquests objectes pel seu valor patrimonial.

El mateix dia del judici, els dos processats van emplaçar les administracions a moure fitxa per evitar que les armes acabessin destruïdes. I en van destacar algunes les de la guàrdia personal del president de la República Juan Negrín o la del maqui Quico Sabaté.

Des de l'Ajuntament celebren que s'arribés a un "acord pactat" entre la fiscalia i les defenses perquè entenen que "podia ser molt pitjor". Segons l'alcalde, Xavier Sala, la sentència permet posar fi a la "intranquil·litat" d'aquests dos veïns del poble que durant tot aquest temps han estat pendents del que decidiria la justícia. A més, denuncia que "no han estat gaire ben tractats" tenint en compte, afegeix, que la recuperació d'aquest material es feia de "forma desinteressada" per recuperar aquesta part de la història.

L'exposició, que es feia en una casa particular de Cuadrado com a Museu de la Retirada, està actualment tancada.