ERC de Girona vol fer de l’Institut Narcís Xifra un centre referència de la formació professional

Els republicans obren la porta a replantejar tota l'oferta formativa a la ciutat

ERC Girona vol convertir l’Institut Narcís Xifra en el centre de referència de la formació professional a Girona. El nou institut a Sarrià de Ter, que ha anunciat el Departament d’Ensenyament, suposa una “oportunitat” i un “nou impuls” pel Xifra i, a la vegada, obre la porta a replantejar tota l'oferta formativa de tota la ciutat de Girona.

L’alcaldable d’Esquerra per Girona, Quim Ayats, defensa que els joves han de poder accedir a centres “més propers als seus domicilis” i, d’aquesta manera, “crear un pol formatiu i de prestigi amb una oferta de cicles formatius que respongui a les demandes de mercat i que generi ocupació de qualitat.”

Des d’Esquerra Girona es proposa, en aquest sentit, crear una taula per l'educació, que sigui operativa, amb els agents implicats on hi ha de ser l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona, les AMPA, els moviments de renovació pedagògica i la Generalitat de Catalunya.

“Creiem que és a través d’aquest espai de reflexió i debat on hem de dibuixar la ciutat que volem d’aquí a 5 o 10 anys en l’àmbit educatiu. Hi hem de ser tots, per poder-ho fer entre tots i per a tots”, ha destacat el candidat a l’alcaldia de Girona d’ERC, Quim Ayats.

ERC Girona adverteix que la comunitat educativa ha d’afrontar dos grans reptes immediats. En primer lloc, l’augment d’estudiants als instituts durant els pròxims anys i, alhora, la fuga de talent constant que tot i tenir una formació acadèmica de qualitat no s’acaba quedant a al ciutat.

Per Esquerra, l’educació i la formació formen un àmbit estratègic de primer ordre pel que fa als drets de la ciutadania i a la construcció i el progrés de la comunitat. La ciutat de Girona ha de situar l’educació entre les seves prioritats. Ayats afirma que “cal estar al costat els agents educatius de la nostra ciutat per donar resposta als reptes immediats” i alhora “donar sortida al talent” que es crea.

“La manca d’una formació professional que respongui a les demandes del mercat laboral o la manca d’acompanyament de l’alumnat a l’hora de prepara o escollir el seu itinerari educacional o ocupacional ens ha portat a l’actual situació.”

ERC Girona celebra la decisió del departament d’Ensenyament de crear un nou institut a Sarrià de Ter per un doble motiu. D’una banda perquè Sarrià tindrà l’institut que necessita ja que és gairebé l’únic municipi de més de 5.000 habitants, que fins ara no en tenia i, de l’altre, perquè Girona té per endavant “una gran oportunitat per donar un nou impuls al projecte de l’Institut Narcís Xifra” i orientar estratègicament la ciutat educadora del segle XXI que ha de ser Girona.