La comunitat educativa se sent exclosa en la planificació del nou institut de Sarrià de Ter

El nou centre ha de ser una realitat el curs vinent

L'obertura del nou institut de Sarrià de Ter ha deixat a la comunitat educativa totalment sorpresa. Malgrat celebrar que s'obri aquest nou centre, ha lamentat que el Departament d'Ensenyament no n'hagués dit res, fins fer públic el projecte.

El sindicat USTEC-STEs veu "positivament" que es compti amb un nou institut de cara al curs vinent. Tot i això, el portaveu a comarques gironines, Xavier Díez, ha qualificat d'"error molt greu" el fet que no s'hagi consultat als docents la planificació del nou institut. De fet, Díez ha assegurat que "sovint tenim informació de més qualitat que no pas l'administració" i per això ha lamentat que el Departament d'Ensenyament els deixés al marge.

Els alumnes de Secundària de Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis els acull, majoritàriament, l'Institut Narcís Xifra de Girona. El director del centre, Josep Cortada, explica que la notícia feia temps que se'n parlava, si bé els ha "sobtat" perquè els "ha vingut donada", quan ja estava tot decidit. Amb tot, Cortada reconeix que entre el professorat hi ha un "cert neguit", ja que la proposta contempla suprimir dues línies d'ESO al Narcís Xifra.

En aquest sentit, el director deixa clar que el centre "vetllarà" per aquests docents que si no segueixen al Narcís Xifra puguin anar al nou institut que s'aixequi a Sarrià de Ter, just al costat del Centre d'Atenció Primària.

En la mateixa línia Díez ha exigit a Ensenyament que mantingui el professorat i el nombre de línies que hi ha actualment. El portaveu del sindicat ha recordat que "venim d'uns anys que s'ha ultrapassat el límit legal" d'alumnes per cada classe i per això, aquesta és una bona ocasió per mantenir-lo.

A més, Díez ha concretat que "el Xifra és un exponent" d'aquesta situació, ja que és "un centre amb molts alumnes i difícil de gestionar en què les aules estan saturades". Per això, si es mantenen les mateixes línies es podran repartir els alumnes i "d'una classe que són 30, podrien passar a ser 20".

D'altra banda, Cortada veu la nova construcció com una "oportunitat" perquè el centre que dirigeix passi a ser "referència" en estudis de Formació Professional i postobligatoris en general. "Sabem que hi ha un desig per part d'Ensenyament de potenciar la Formació Professional, i volem que el Narcís Xifra sigui un Centre Integrat d'FP perquè porta moltes millores", ha conclòs Cortada.

Des de la secció local d'ERC a Girona també han mostrat la seva aposta per la Formació Professional. En aquest sentit, el candidat a l'alcaldia de Girona, Quim Ayats, ha explicat que vol convertir el centre en "un pol formatiu i de prestigi amb una oferta de cicles formatius que respongui a les demandes de mercat i que generi ocupació de qualitat".

La proposta s'articula amb la creació d'una taula formada per diversos agents, com ara l'Ajuntament de Girona, la Generalitat, la Universitat de Girona i les AMPA, així com també els moviments de renovació pedagògica. A partir d'aquí definir una oferta educativa a la ciutat que "respongui a les demandes del mercat laboral".

Per altra banda des del grup municipal de la CUP a la ciutat de Girona, han alertat dels riscos que pot comportar la creació del nou centre en la segregació escolar de l'Institut Narcís Xifra. De fet, els cupaires creuen que treure els alumnes de Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis de l'institut gironí pot "perjudicar l'equitat educativa".

A més, han lamentat que el Departament d'Ensenyament no participi en la comissió del Consell Escolar Municipal dedicada a la lluita contra de la segregació.

Sant Julià de Ramis ho qualifica com una "necessitat" pel poble

L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis (Gironès) ha rebut la notícia amb molt bons ulls. L'alcalde, Marc Puigtió, ha detallat que estan "molt contents perquè la Generalitat farà realitat les nostres peticions". En aquesta línia, Puigtió ha remarcat que "feia més de vuit anys que ho demanàvem" perquè "era una necessitat pels dos pobles", ja que actualment havien de desplaçar-se cada dia fins a Girona.

A més, Puigtió ha tret ferro al fet d'arrencar en un centre de barracons. "L'important és començar i tenir l'institut", ha reblat l'alcalde de Sant Julià de Ramis.

Sant Jordi Desvalls no estava al corrent del projecte

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Jordi Desvalls, Josep Aulet, s'ha mostrat "sorprès" ja que ha qualificat la creació del nou centre com un projecte fet "d'amagatotis" perquè l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls no n'estava "gens al cas". Aulet ha assegurat que es sent "dolgut i menystingut" pel Departament d'Ensenyament perquè no s'hagi comptat amb el municipi a l'hora de "consensuar i decidir" aquest projecte.

L'alcalde ha detallat que es va assabentar de la notícia aquest dijous a la tarda quan el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Martí Fonalleras, li va trucar per comunicar-li la decisió. Sobre la trucada, Aulet ha remarcat que "no em va pas preguntar si ho valoràvem positivament o negativament", sinó que tan sols era per comunicar-li la decisió.

Amb això, l'alcalde ha reafirmat que no critica el nou centre de Sarrià de Ter, però sí la manera com s'ha gestionat. De moment, encara no ha pogut parlar amb les famílies afectades i per això no ha volgut valorar el nou centre. A més ha avançat que exigirà "responsabilitats i una disculpa" al Departament d'Ensenyament.