Vilert titlla d''atac a la llengua' el recurs de Convivència Cívica i reclama un pacte polític nacional per fer-hi front

El president assegura que la Diputació de Girona actuarà 'absolutament igual' si es dicta una suspensió cautelar

El recurs presentat per Convivència Cívica davant el TSJC demana que se suspenguin cautelarment fins a quinze articles del reglament d'ús del català de la Diputació. El reglament, que en substitueix un de pràcticament calcat del 1996, es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics al ple de la Diputació del passat mes de maig. L'escrit presentat al TSJC per Convivència Cívica recull que els articles i preceptes impugnats 'exclouen l'ús del castellà' perquè atorguen caràcter 'preferent' al català. A més, també s'indica que hi ha articles en què s'hi escriuen expressions com: 'S'ha de fer en català'.

Convivència Cívica considera que els articles impugnats són clarament 'inconstitucionals' prenent com a base la sentència de l'Estatut, dictada aquest passat estiu pel Tribunal Constitucional. El recurs, presentat a principis de juliol, es va admetre a tràmit el 23 de setembre.

Pacte nacional per a la llengua

En espera de què decreti el jutge, Enric Vilert ha demanat un pacte polític a nivell nacional per fer front a la situació. 'El que cal és que hi hagi un acord de totes les forces polítiques catalanes de rebuig a aquest atac perquè, si nosaltres no defensem la nostra llengua, qui ho farà?', s'ha preguntat el president de la Diputació de Girona. Vilert també ha explicat que, d'entrada, la seva concepció no exclou cap força política. Per això, tot i que va ser el PP qui va presentar el recurs a Barcelona, el president ha recordat que en altres ciutats -com ara Girona- el partit va votar a favor de normatives per a l'ús del català.