25A: Gironins entre el 'això no serveix per res' i la 'il·lusió' per una consulta històrica

Varietat d'opinions entre els gironins que han participat a les consultes independents

En Jordi Jaime i el seu fill Adrià si passegen per Girona com si la consulta no anés amb ells és perquè ja tenen els deures fets. Van votar anticipadament i avui 'toca passejar'. Un referèndum vinculant encara es veu 'llunyà' però el 25A servirà almenys per escoltar 'l'opinió del poble'.

En Santi Besalú deixa la seva butlleta en un sobre tancat dins l'urna del centre obert a La Rambla però revela segons després que hi amagava. 'Hi tant que ha de ser independent Catalunya!'. Aquestes consultes 'estan bé, però haurien de ser oficials', lamenta.

'Això no serveix per res'

En Ricard, arquitecte de 52 anys, ve de votar i creu que aquesta consulta està 'molt bé'. Sobtadament afegeix tot seguit que 'no serveix per res'. 'Amb l'Estatut ha quedat clar on van a parar aquestes coses'. Estaria 'molt bé' que algun dia que un dia es fes un referèndum vinculant, 'però que ningú hi compti', alerta, 'les autoritats espanyoles no ho permetran'.

Una economia 'florescent' que necessita la independència

La Patricia, cambrera de nits i de 24 anys d'edat, no s'ha interessat per la consulta i a les tres de la tarda 'encara' no ha decidit si votarà. Si creu en un referèndum sobre la independència? No ho sap, perquè creu que això 'no és possible'. Si ho fos, votaria a favor perquè Catalunya 'mereix ser independent perquè té identitat pròpia i una economia florescent'. Ho diu just abans de somriure.

'Votar o no votar'

En Mario Castillo, un treballador de Correus vingut de Granada ja fa uns quants anys, encara no ha votat. 'Medita' si exercirà o no 'el seu dret'. Li sembla tan bé que la gent voti 'a favor' com que 'voti en contra'. Només té clar que 'és perfecte que la gent pugui fer-ho'.

Oposar-s'hi és 'antidemocràtic'

En David Riera, de 39 anys i des de fa 11 empadronat a Girona, té les coses molt més clares. 'Qui s'oposa a una iniciativa ciutadana com aquesta demostra molt pocs valors democràtics'. Ell ha votat a favor però veu en les eleccions al Parlament 'l'autèntic referèndum'. 'No em val que la gent voti el 25A per la independència i en les eleccions donin suport a partits que no lluitaran per aconseguir-la'.

La Maria Arana i en Pere Prada, de 58 i 64 anys, esperen que la participació a la ciutat 'doni la campanada' i sigui 'altíssima'. Ella confia sobretot 'en el jovent' per assolir un xifra ben maca. Els dos van votar fa 15 dies 'al mercat'. Tots dos pel sí.

Un alemany catalanista 'de cap a peus'

Nascut a Alemanya fa 36 anys en Torren ja parla un català fluït, però avui no ha pogut votar perquè està empadronat en un poble proper a Girona on es farà cap consulta. I això li sap greu. 'Voldria votar, em sento catalanista de cap a peus', i ho diu amb un accent alemany catalanitzat. O potser és al revés.

'Vot secret? Hem votat que sí'

En Jesús i la Lluïssa, de 56 i 53 anys, també han votat. 'I tant que sí'. 'Vot secret? Hem votat que sí fill', diu ell tranquil·lament. Volien una consulta com aquesta, malgrat no necessita ningú per plantejar-se si vol o un estat per Catalunya, 'ho tinc claríssim'. Per fer que un dia sigui possible 'tots hi hem de posar de la nostra part'. Qüestionats sobre si Girona és o no independentista necessiten un parell de segons per respondre. Però ho fan tots dos alhota: 'jo crec que sí'. Per un dia, veurem què diuen les urnes.

Il·lusió gironina

En Francesc Juvany 29 anys és voluntari a les urnes instal·lades al centre de la plaça de la Constitució. Valora molt positivament la participació de la gent. Ha estat sorprenentment bona cap al migdia. 'No és vinculant i tenint en compte els mitjans amb què ha comptat, els gironins estan responent molt bé'.