Salvador Dalí i Walt Disney, junts en un documental basat en el film 'Destino'

El Museu Gala-Salvador Dalí acull una exposició amb deu esbossos inèdits del pintor català sobre el procés creatiu de la pel·lícula

El documental Dalí and Disney: a date with Destino es basa en el film Destino que Salvador Dalí i Walt Disney van produir plegats l'any 1946, però que per problemes econòmics, i no va ser fins l'any 2003 que l'obra va ser una realitat. Set anys després de la gran estrena, ara aquest documental vol aprofundir en aquesta pel·lícula que engloba la capacitat imaginativa de dos grans genis. A més, en aquest recull també s'hi poden veure fotografies dels dos artistes, on es veu que a més de companys de feina eren amics.

Les nou fotografies mostren Dalí treballant en els esbossos del film, a més també del matrimoni Disney visitant Portlligat l'any 1957 o també del matrimoni Dalí a Burbank, a Califòrnia.

Dalí i Disney: amor a primera vista

Tal i com ha explicat la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, la relació entre Dalí i Disney va ser com un 'amor a primera vista', ja que ambdós sentien 'atracció' pel treball de l'altre. Per una banda, el rei del surrealisme estava interessat en el llenguatge dels dibuixos animats, i el productor i director cinematogràfic estava captivat per la imaginació i el surrealisme del pintor català. Va ser l'any 1946 quan els dos artistes van decidir unir el seu enginy i crear la pel·lícula Destino, tot i que no es va estrenar fins l'any 2003.

El film és un curtmetratge de set minuts que va ser nominat als Òscar. Els problemes econòmics a causa de la guerra l'any 1946 va deixar el projecte desat en un calaix, però l'any 2003 un nebot del fundador de The Walt Diseny Company, Roy Disney, el va recuperar i va crear el curt a partir del material que es conservava als estudis Diseny i a la Fundació Dalí. I d'aquesta manera, l'art de Salvador Dalí i els dibuixos de Walt Disney es van poder veure a la gran pantalla.

Deu esbossos inèdits

A més, del documental, el Museu Gala-Salvador Dalí acull des d'aquest dijous una mostra on es projecta permanentment el curt Destino i s'hi exposen 27 peces del pintor català, com un oli o una aquarel·la a més d'una quinzena de dibuixos preparatoris del gran film. D'aquests, n'hi ha deu que són inèdits i que mostren el procés de creació del material per realitzar la pel·lícula juntament amb Walt Disney.

L'exposició es pot veure des d'aquest divendres 5 de novembre i fins el diumenge 8 de maig de l'any que ve a la Sala dels Dibuixos de la Fundació Gala-Salvador Dalí.