Unió de Pagesos denuncia un supermercat de l'Escala per vendre fruita per sota del preu de cost

El sindicat agrari assegura que la cadena Bon Preu-Esclat incompleix la normativa com a estratègia per atraure els clients

El sindicat denuncia que moltes cadenes agroalimentàries utilitzen aquestes ofertes amb vendes a pèrdues com a reclam mentre que per altra banda apliquen marges comercials 'abusius' en els altres productes agroalimentaris que venen. En aquest sentit, demana al Govern que extremi el control del compliment de les normatives que regulen les obligacions i els drets del mercat. Per Unió de Pagesos, aquesta és una de les prioritats per aconseguir consolidar la pagesia professional a Catalunya.

Segons el sindicat, el supermercat Esclat de Sant Celoni i el supermercat Bon Preu de l'Escala van oferir poma golden calibre 70 i més a 0,39 euros el quilo el dia 26 d'octubre, quan les cotitzacions en origen d'aquest mateix producte van ser aquella setmana de 0,30 a 0,35 euros el quilo tant a Mercolleida com a la Llotja de Bellpuig (Urgell).

A més, Unió de Pagesos remarca que segons el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí (MARM) els preus al major de la poma golden del calibre 70 es van situar a Mercabarna a 0,69 euros el quilo el més freqüent; a 1,10 euros el quilo el màxim, i a 0,50 euros el quilo el mínim aquella setmana.

Sobre els preus de venda al públic de poma golden, UP apunta que a la demarcació de Barcelona van ser durant la mateixa setmana de 2,40 euros el quilo el màxim, 0,65 euros el quilo el mínim i 1,77 euros el quilo el més freqüent.

Unió de Pagesos també ha presentat denúncia contra la cadena de supermercats Esclat per presumpta venda a pèrdues en oferir pera conference -del calibre 60 i més- a 0,99 euros el quilo entre el 19 d'octubre i l'1 de novembre de 2010 mentre les cotitzacions en origen d'aquest producte durant el mateix període van ser de 0,45 a 0,50 euros el quilo a Mercolleida, i de 0,45 a 0,55 euros a la Llotja de Bellpuig.

Pel que fa a la pera conference, segons les dades públiques del MARM apuntades per UP, els preus al major de la pera conference es van situar a Mercabarna en el mateix període a 0,75 euros el quilo el preu més freqüent; 1,25 euros el quilo el màxim i 0,66 euros el quilo el mínim. A la demarcació de Barcelona van ser durant la mateixa setmana de 2,49 euros el quilo el màxim; 1,00 euro el quilo el mínim i 1,93 euros el quilo el més freqüent.