Més de la meitat dels casos investigats per la fiscalia de Medi Ambient de Girona són per construir il·legalment

La majoria d'expedients incoats són per construir en sòls on no es pot edificar o en espais naturals protegits

La fiscalia especialitzada en Medi Ambient i Urbanisme a Girona preveu tancar aquest 2010 amb més investigacions obertes que durant l'any anterior. Fins a l'octubre, la fiscalia ja porta incoades 56 causes mentre que en tot el 2009 en van ser 60. El fiscal Enrique Barata ha detallat que més de la meitat de les investigacions són per delictes contra l'ordenació del territori, sobretot per construir en zones on no està permès.

El delicte és especialment greu quan promotors o particulars construeixen en espais naturals. A les comarques gironines sobretot han detectat construccions il·legals al Cap de Creus i als Aiguamolls de l'Empordà. Perquè es consideri un delicte, les construccions han de tenir vocació de permanència. Aquest és el cas d'un home a qui van condemnar a dos anys de presó i a pagar una quota de sis euros diaris durant tres mesos com a multa per haver construït una barraca en un espai protegit. A més, per ordre judicial, va haver d'ensorrar l'edificació i restaurar l'entorn natural.

El fiscal especialitzat en aquests casos, Enrique Barata, afirma que és una bona notícia que cada vegada més casos acabin arribant a judici i, sobretot, que les sentències siguin condemnatòries. Entre el 2009 i aquests mesos del 2010 hi ha hagut nou sentències per delictes mediambientals de les quals només una ha estat absolutòria.

Les penes per construir una casa en un lloc prohibit és d'entre sis mesos i tres anys de presó. Barata ha detallat que amb l'entrada en vigor aquest desembre de la reforma del Codi Penal les penes augmenten fins a un màxim de quatre anys de presó. Un enduriment de les penes que ha de servir com a mesura dissuasòria a l'hora de construir.