El Museu del Joguet de Figueres inaugura la segona planta amb 3.000 peces

L'equipament culmina així l'obertura de totes les dependències

El Museu del Joguet de Catalunya inaugura avui la segona planta de l'equipament amb una exposició de diverses temàtiques amb prop de 3.000 peces, la majoria mai vistes abans. A la nova sala, s'hi poden veure des de trencaclosques matemàtiques, a cases de nines, nines típiques japoneses o una important col·lecció de Guy Selz.

El seu director, Josep Maria Joan i Rosa, ha explicat que l'espai està acabat des de fa mesos (tot i que estava pendent des de fa més de 20 anys) i que es va obrir per primera vegada al públic el 3 de maig, coincidint amb les fires i festes de la Santa Creu de Figueres. "Va ser tot un èxit", ha dit.

El museu dedicat als joguets es va inaugurar l'any 1982 tot i que no va ser fins l'any 1998 que es va acabar la reforma de l'edifici. Aleshores, es va obrir la planta baixa (d'entrada gratuïta) i la primera planta que ofereix una important col·lecció permanent. El director del Museu, Josep Maria Joan i Rosa, diu que des d'aleshores hi havia projectada l'obertura de la segona planta però que han calgut vint anys per fer aquest somni realitat.

L'equipament compta amb una col·lecció d'unes 22.000 peces. Fins ara se n'exposaven entre 3.000 i 4.000. Amb la incorporació dels nous espais, amb 3.000 peces més, el museu ja en mostra unes 7.000. Rosa ha explicat que l'obertura de les noves sales, que han comptat amb el finançament del Departament de Cultura, estava pendent des de finals de l'any passat però que finalment es van obrir a les visites el 3 de maig, coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres. L'estrena va ser un èxit, assegura, i avui es fa la inauguració oficial, presidida per la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Entre el material que s'hi pot veure, hi ha objectes diversos. Des de cases de nines, passant per jocs fets per nens africans, nines originàries del Japó, una col·lecció de trencaclosques matemàtiques, instruments de Pascal Comelade o una col·lecció amb joguets de diverses parts del món propietat de la família de Guy Selz.

Els visitants també hi poden veure objectes que semblen joguines però no ho són, a banda pilotes de futbol de diverses èpoques o altars i objectes religiosos. Fins i tot, una maleta que Leopold Benguerel va guardar durant 20 anys a Xile i que va utilitzar per marxar cap a l'exili, l'any 1939, amb els seus pares.

Rosa assegura que la segona planta culmina l'obertura de tot el museu i la seva exposició permanent. "Si les coses es fan bé és igual el temps que es tardi", insisteix.