El 112 rep 437 trucades i els Bombers fan 265 serveis per la llevantada

Les pluges avançaran cap a la resta de Catalunya aquesta tarda

Protecció Civil manté activa l'alerta del pla Inuncat per la llevantada que ha fet augmentar el cabal dels rius a l'Alt i Baix Empordà, Gironès i la Selva. Fins a les dues del migdia el telèfon d'emergències ha rebut 437 trucades derivades del temporal. Les comarques des d'on s'han fet la majoria de trucades són l'Alt Empordà 104; el Baix Empordà 88; el Gironès 86; la Selva 73; el Maresme 29 i el Pla de l'Estany 15.
Per municipis destaquen Llagostera 27; La Bisbal d'Empordà 25; Figueres 22; Blanes 22; Caldes de Malavella 20; Vilafant 18 i Girona 15. D'aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès 265 serveis relacionats amb les pluges entre les vuit del vespre de dissabte i les dues del migdia d'aquest diumenge. En les pròximes hores, les precipitacions s'estendran per la Catalunya Central i el litoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l'Ebre.

En total, els Bombers de la Generalitat han fet 265 serveis relacionats amb les pluges de les darreres hores (entre les 20h d'ahir al vespre i les 14h d'aquest diumenge). Les incidències s'han concentrat a les comarques del litoral de la demarcació de Girona, on s'han registrat 228 avisos, la majoria de la Selva, l'Alt Empordà, el Gironès i Baix Empordà. Moltes de les sortides dels Bombers han estat per acumulacions o filtracions d'aigua en habitatges i per inundació a diferents vies i carrers. Així mateix, els efectius d'aquest cos també han revisat i tancat diversos punts inundables per l'augment del cabal de rius i rieres.

Destaca que, al voltant de les 03.30 hores de la matinada, els Bombers de la Generalitat han rescatat a un home de l'interior del seu vehicle, que havia quedat atrapat a causa de l'aigua a Caldes de Malavella.

A Sitges, els Bombers han rescatat aquest matí tres persones que estaven atrapades per la mala mar a les roques de la platja de Sant Sebastià de Sitges. Totes elles han resultat ferides lleus i han estat evacuades a l'Hospital Residència Sant Camil.
Paral·lelament, a Far de l'Empordà s'ha desallotjat de forma preventiva la residència Mas de les Garses, on hi havia 31 residents i una quinzena de treballadors.
 
Protecció Civil ha alertat que cal estar molt atents a l'evolució dels rius i els seus afluents i conques del Manol, Daró, Onyar, la Muga, Fluvià, Tordera i la riera Gotarra. L'Agencia Catalana de l'Aigua ACA ha informat del creixement del cabal d'aquests rius que pot afectar els trams baixos, guals i el desbordament de la llera en algun punt. De fet, durant la tarda d'avui es preveuen precipitacions d'intensitat moderada al litoral i prelitoral, i acumulacions importants al terç nord i Terres de l'Ebre. A més, es mantindrà el temporal marítim amb mar de fons de component est. De fet, a l'Empordà les onades estan arribant fins als 4-5 metres.
 
A conseqüència de les intenses precipitacions que han caigut en les darreres hores estan tallades 16 carreteres. Són la C-66 a Corçà, la C-31 a Ullà, la C-252 Far d'Empordà i Vilabertran-Peralada, la C-253 a Calonge, la GI-514 Medinyà-Cornellà del Terri, la GI-633 a Sant Jordi Desvalls, la GI-643 a Parlavà, la GI-674 a Caldes de Malavella-Llagostera, la GI-681 a Tossa de Mar, la GIV-6024 a Cabanes-Peralada, la GIV-6212 a Vila-sacra, la GIV-6213 a Fortià-Castelló d'Empúries, la GIV-6424 a Flaçà, la GIV-6701 a Sant Martí Vell i la GIV-6741 a Cassà de la Selva-Caldes de Malavella. Paral·lelament hi ha dues vies afectades per esllavissades: la GI-682 a Lloret de Mar, on hi ha congestió, i la GI-501 a Agullana, on hi ha retencions. I també hi ha quatre vies afectades per arbres caiguts a la via: l'N-IIa a Sant Julià de Ramis, la C-35 a Maçanet de la Selva, la GI-554 a Esponellà i la GI-614 a Roses.