La CUP del Pla de l'Estany inicia una campanya per eliminar els símbols franquistes

Banyoles és el muncipi amb més símbols de tota la demarcació de Girona

'Creiem que seguir honorant el règim feixista, amb el manteniment de 204 símbols franquistes censats al Pla de lʼEstany, no és propi dʼuna societat plenament democràtica'. Aquest és el motiu pel qual la Candidatura dʼUnitat Popular (CUP) Pla de lʼEstany ha decidit posar en marxa una campanya de denúncia per la 'desproporcionada' i 'inacceptable' presència de símbols franquistes al Pla de lʼEstany. En aquest sentit, denuncien que Banyoles és el municipi gironí amb un nombre més alt de manifestacions franquistes i el quart de tot Catalunya, segons es desprèn del recent estudi realitzat pel Memorial Democràtic de la Generalitat. Aquest fet, per la formació, posa de manifest 'la incapacitat i el desinterès dels successius governs de trencar amb el passat feixista”, de manera que “es fa evident el fracàs de la transició democràtica', sostenen.

'Una prova que la transició no es va realitzar amb garanties és la desmesurada presència de reminiscències franquistes al nostre entorn', assenyala la CUP. En aquest sentit, lʼorganització ha decidit iniciar un procés participatiu de rebuig als símbols franquistes amb una recollida de signatures que arrenca durant aquestes les Festes de Sant Martirià. Així, la barraca del Col·lectiu Independentista La Falç del Pla de lʼEstany oferirà formularis perquè els veïns puguin signar per demanar la retirada dels sím bols franquistes.

Segons la CUP, la campanya vol recollir 'la voluntat dels ciutadans de la comarca dʼacabar amb una època que tothom situa en en el passat però que encara no ha estat liquidada'. A més, la formació destaca que 'un cop més ha hagut de ser lʼEsquerra Independentista qui hagi dʼiniciar aquest procés de denúncia', i posen com exemple el municipi de Tortosa.

'Creiem que la majoria de gent desconeix que Banyoles és la quarta ciutat de Catalunya i la primera de la demarcació de Girona amb més símbols franquistes', explica la CUP Pla de lʼEstany, que pretén donar a conèixer 'aquesta injustícia' i que els ciutadans 'sʼoposin a mantenir intacte una època que tots volem superada'.

Actuació cas a cas

La CUP apunta que 'sʼhaurà de veure què es fa en cada cas, però nosaltres reivindiquem la retirada de totes les plaques dʼhabitatge i la retirada també -o bé identificació, senyalització i catalogació- de la resta dʼelements com a símbols dʼun període de la història que forma part del passat”' La formació  independentista creu que només així es posarà punt i final a un període de la història 'que tant de mal va fer al nostre país, amb 40 anys de privació de les llibertats i anorreació deliberada de la llengua i cultura catalanes'.

Dʼaquesta manera, amb aquesta campanya la candidatura pretén posar sobre la taula la necessitat dʼuna política pública de qualitat sobre el tractament de la simbologia franquista.

Contingut de la campanya

La recollida de signatures que està impulsant la CUP pretén exigir la retirada del monòlit franquista que hi ha al cementiri municipal de Banyoles en homenatge als caiguts del franquisme.

La recollida de signatures també es portarà a terme al municipi de Sant Miquel de Campmajor per demanar la retirada dʼun monòlit amb una creu que commemora lʼassassinat de 48 franquistes el 30 de gener de lʼany 1939. La creu, ubicada a la carretera del Collell, es va col·locar per elogiar les víctimes del bàndol franquista amb els corresponents missatges reproduïs tant al peu de la creu com al monòlit. També al Collell hi ha una làpida mortuòria de pedra en homenatge a la mort dʼun alemany que va morir al febrer del 1939 fruit del seu empresonament al Collell. Tots aquests monuments exalcen lʼocupació feixista i la memòria dels franquistes caiguts i palesen el sotmetiment del poble català.

Finalment, sʼinclou una exhaustiva campanya de sensibilització amb les comunitats de veïns per tal dʼaconseguir la retirada també de les 149 peces de numeració dʼhabitatges tipus OSH4 al barri de Sant Pere de Banyoles, 42 plaques dʼhabitatge -13 tipus O1 i 29 tipus F1- i 10 plaques de retolació de carrer al barri de Sant Pere. La CUP sʼofereix a possibilitar-ne la retirada a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.

Tot això suma un total de 204 símbols franquistes censats a la comarca. No es descarta però lʼexistència de més símbols a la resta de municipis, de manera que la CUP fa una crida també a posar-los en coneixement.

La formació habilitarà un espai web dedicat a difondre totes les novetats de la campanya, així com un mapa amb tots els símbols franquistes.

Per a la posada en marxa i realització de la campanya la CUP ha comptat amb la col·laboració i assessorament del Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, promogut pel Memorial Democràtic i el Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb la col·laboració de les universitats catalanes.