Prop de 9.000 persones ja han participat de la consulta independentista a Girona

Aquestes dades representen un 11,43% del cens

  • Oriol Pujol (centre) en un moment dels seus parlaments © M. Estarriola
    Oriol Pujol (centre) en un moment dels seus parlaments © M. Estarriola
  • Joan Puigcercós (centre) fent una valoració de la participació © M. Estarriola
    Joan Puigcercós (centre) fent una valoració de la participació © M. Estarriola
  • Una carpa instal·lada a la Plaça Constitució de Girona © ACN
    Una carpa instal·lada a la Plaça Constitució de Girona © ACN

A la una del migdia havien votat ha Girona un total de 8.974 persones, que representa un 11,43% del cens total. Aquestes dades s'han rebut amb optimisme per part del membre de la Junta Electoral de Girona Decideix, Carles Mascort i també per part del president d'ERC, Joan Puigcercós i el portaveu del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol. Pel que fa al republicà ha destacat l'esforç dels ciutadans a l'hora de tirar endavant amb les consultes i ha enviat un missatge al govern central al dir que 'sempre s'ens ha dit que sense violència es pot parlar de tot. Doncs ja hi som', ha reblat Puigcercós. No només això, en la mateixa línia que Pujol ha volgut remarcar 'els ponts' creats entre el seu partit i CiU a l'hora de 'treballar conjuntament per una Catalunya lliure'.

El convergent ha titllat les dades de participació 'd'esperançadores' i ha animat als ciutadans a que exerceixin el seu dret a vot. D'altra banda, Pujol ha assegurat que el 'nivell de qualitat democràtica' d'Espanya 'trontolla' dins els estaments de l'estat i, per tot això, 'encara fa més justificable la participació dels catalans', ha dit. En un altre ordre de les coses també ha comentar que 'Montilla hauria d'interpretar quin és el rol que li pertoca en la feina que ocupa' i que seria bo que 'estimulés el joc democràtic apel·lant al màxim respecte per Catalunya', ha asseverat Pujol. Puigcercós també ha tingut unes paraules pel president de la Generalitat i li ha recomanat que faci una 'lectura atenta dels resultats d'avui' ja que 'Catalunya vol fer un pas endavant fort i ferm' cap a la independència.

El republicà ha anat més enllà i també ha assegurat que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut ja 'forma part del passat. El present i el futur és la independència de Catalunya i les consultes, que són la fórmula que ha assolit una part important del país', ha dit el president republicà.

Felicitacions internacionals

Tres membres dels observadors internacionals que al llarg del dia faran acte de presència a les consultes han felicitat als organitzadors i n'han accentuat la importància de les mateixes. Jonathan Gillaume, membre de Bretagne Reunie, ha assegurat que 'Catalunya és un exemple per a tots els pobles com el nostre que cerquen la independència'. Per la seva banda, Loai Mahmoud Saleh Attawa, d'Al-mubadara - Iniciativa Nacional Palestina, ha dit que 'els drets no es donen, els drets cal agafar-los un mateix', ha comentat. Finalment, Belkacem Lounes, del Congrés Mundial Amazic (CMA), ha felicitat el poble català i ha apuntat que aquesta 'és una demostració que Catalunya existeix una democràcia amb un nivell molt elevat de maduresa', ha dit. Segons Lounes, Catalunya ha esdevingut 'un exemple per tot el món d'autodeterminació' i que el futur de les consultes catalanes serà determinant de cares a futurs processos en altres pobles o regions del món.