La Fundació Caixa Girona també podria desaparèixer els propers mesos

Així ho ha afirmat el president de Caixa Girona, Manel Serra, qui no ha garantit el seu futur

D'aquí poc menys de dues setmanes, Caixa Girona desapareixerà com a entitat financera. Un cop es formalitzi l'absorció i es porti davant el registre mercantil, 'La Caixa' absorbirà tot el personal i la xarxa d'oficines de l'entitat gironina, i començarà tot el procés de canvi d'imatge.

La Fundació Caixa Girona és l'únic ens que quedarà de l'entitat financera després de l'absorció. De fet, la voluntat de 'La Caixa' -que serà qui la dotarà de recursos- és que aquesta continuï funcionant de manera autònoma, amb l'objectiu de mantenir l'arrelament al territori que ha tingut fins ara la Fundació.

Manel Serra ha explicat que la raó que ha motivat que la Fundació no desaparegui és, precisament, la voluntat de 'La Caixa' de fer visible la seva sensibilitat per les comarques gironines. 'Es tracta de mantenir una certa autonomia en l'aplicació dels excedents dels beneficis destinats a l'obra social', ha precisat el president de Caixa Girona.

D'aquesta manera, a partir de principis de novembre, 'La Caixa' tindrà dues fundacions a la demarcació que operaran 'com si fossin germanes', ha puntualitzat Serra. Tot i això, però, el president no ha garantit que aquesta autonomia es mantingui a llarg termini o pugui ser. 'Això serà així per sempre que ho vulgui 'La Caixa', perquè un cop culmini l'absorció serà ella qui gestionarà la Fundació', ha dit Manel Serra.

Rosari d'irregularitats

Manel Serra també ha negat que la decisió de mantenir l'autonomia de la Fundació Caixa Girona es degui a la inspecció que hi porta a terme Justícia, arran del rosari d'irregularitats que s'hi van detectar. El president de Caixa Girona ha indicat que, de moment, el Departament 'continua fent la seva feina i ens van demanant documentació'.

Serra també ha dit que, un cop culmini la inspecció i se'n coneguin els resultats, hi haurà possibilitat de presentar al·legacions. Les irregularitats que ara s'investiguen es van destapar arran d'una inspecció que el Departament d'Economia va fer a Caixa Girona l'estiu de l'any passat.

Els inspectors van detectar un rosari d'irregularitats en la gestió del dia a dia de la Fundació. Entre d'altres, es van descobrir pagaments sense justificar o despeses per valor d'1,6 MEUR que es van comptabilitzat com a ingressos de devolució de l'IVA però que mai van arribar a caixa.

A més, les irregularitats també s'estenien a l'aleshores president de Caixa Girona, Arcadi Calzada. Entre d'altres, l'informe d'Economia posava de relleu que la meitat del fons d'art de la Fundació es va adquirir a un únic galerista, Antonio Niebla, amic personal de l'expresident.

Arran dels resultats de l'informe, el Departament de Justícia -de qui depenen les Fundacions- va obrir una nova investigació, de la qual encara no se'n coneixen els resultats.