Josep Pla reapareix a les llibreries 15 anys després de la darrera impressió de la seva obra

El segell editorial torna a posar al mercat la col·lecció mitjançant un sistema d'impressió a comanda dels lectors

El proper 23 d'abril del 2011, es compliran trenta anys de la mort de Josep Pla. I lluny de caure en l'oblit, la seva extensíssima obra literària continua ben viva. L'escriptor i cronista empordanès ocupa un lloc preeminent en la literatura catalana, i una bona prova són les més de 30.000 pàgines que va escriure al llarg de tota la seva carrera.

El primer volum de la seva Obra completa ('El quadern gris') va aparèixer el 1966, però tota la col·lecció no es va acabar de completar fins al 1992, quan als 45 volums existents se n'hi va afegir un altre numerat amb la lletra A i titulat 'Per acabar'. Des de fa quinze anys, però, tots els volums de la seva Obra completa no es poden trobar a les llibreries.

L'extensió de la col·lecció, per una banda, i l'allargament del procés d'edició en el temps ha fet que a dia d'avui 28 volums s'hagi exhaurit. Ara, Edicions Destino -sota el paraigües del Grup 62- ha decidit rellançar la col·lecció sencera i tornar-la a posar al mercat.

Per fer-ho, el segell editorial ha escollit un sistema que garantirà que, en un futur, no hi hagi cap més volum introbable: la impressió a comanda. La posada en marxa del sistema ha estat possible gràcies a la tecnologia digital, que permetrà imprimir els exemplars en un termini de vint dies.

'D'aquesta manera, quan ens arribin les comandes dels lectors, s'engegarà el procés d'impressió i se li serviran els exemplars en pocs dies', ha concretat el director general de Grup 62, Xavier Mallafré. El preu de cada volum serà de 40 euros, a excepció del número 45 ('Imatge Josep Pla') que inclou 200 pàgines d'il·lustració i costarà 50 euros.

La col·lecció sencera de tota l'Obra completa del geni empordanès costarà 1.750 euros i els compradors rebran, com a obsequi, els volums 45 i A. El director general de Grup 62 ha ressaltat que el sistema escollit és 'innovador' perquè aquesta és la primera vegada que 'es planteja una obra completa en català mitjançant el sistema de comanda'.

La presentació del rellançament dels 46 volums s'ha fet al Mas Pla de Llofriu (Baix Empordà), lloc on va morir el prosista i periodista empordanès. Durant l'acte, el president del Grup 62, Josep Maria Castellet ha recordat les trobades que va tenir amb Josep Pla en aquesta masia, 'on vam viure moments de profunditat literària i vam debatre sobre tot el món en general'.

Càtedra d'estudi de l'escriptor

L'acte d'aquest dijous també ha servit per crear la Càtedra Josep Pla, impulsada per la Fundació que porta el seu nom, la Universitat de Girona (UdG) i Grup 62. L'objectiu principal de la càtedra serà el de promoure, estudiar i divulgar la figura de l'escriptor i periodista. Per fer-ho, els tres eixos bàsics que guiaran el seu camí seran les iniciatives editorials i comercials, la reflexió acadèmica i la divulgació al territori.

'Avui és un gran dia, perquè la creació de la càtedra permetrà aprofundir en l'estudi de Josep Pla, un clàssic de la literatura catalana que es manté ben viu', ha ressaltat el president de la Fundació Josep Pla, Miquel Sitjar. Dirigida pel doctor de la UdG Xavier Pla, la càtedra rebrà aportacions anuals de 23.000 euros per portar a terme la seva tasca.

Segons ha concretat el director, un dels primers objectius que s'han fixat és el de buscar totes les cartes enviades per Josep Pla. 'Comptarem amb un equip d'investigadors que buscarà en biblioteques i arxius personals tota la correspondència enviada per l'escriptor; aquesta és una feina prioritària per a nosaltres', ha conclòs el director de la Càtedra Josep Pla.