Les Fires de Girona registren sis intoxicacions etíliques

L'any passat se'n van registrar 41 en total

Les Fires de Sant Narcís d'aquest 2018 han recollit menys intoxicacions etíliques que l'any passat. En total tan sols s'han atès sis casos per un consum excessiu d'alcohol –cap d'ells eren menors d'edat–, mentre que l'any passat se'n van registrar 41. Així ho ha assegurat la regidora de Salut i Dinamització del Territori, Eva Palau, qui ha confirmat que en total s'han fet 72 atencions sanitàries a la zona de concerts de La Copa, on hi ha les barraques. Tan sols quatre de les persones ateses han hagut de ser traslladades en un centre de salut, tot i que "cap d'elles" ha estat "per casos greus".

Segons Palau, aquesta disminució podria respondre a la programació d'alguns concerts a primera hora de la nit que han fet aquest any. La regidora ha detallat que alguns dels grups que han passat per la Copa compten amb un públic molt important d'entre 15 i 16 anys. Per tal de facilitar que aquests seguidors poguessin anar als concerts van programar-los a les onze de la nit, en comptes de la una de la matinada, com era habitual.

Palau ha assegurat que el canvi ha estat tot un "encert" perquè "donava un caire més familiar a l'espai a les primeres hores", ja que els adolescents o bé hi anaven amb els pares, o estaven a prop de l'escenari per controlar-los.

Precisament els concerts de la Copa han aplegat a unes 55.000 persones al llarg dels deu dies de programació, en què hi han passat grups com Els Catarres, Els Amics de les Arts o Dr. Calypso, entre d'altres. D'altra banda, el consistori també ha destacat els 10.000 assistents als concerts de l'escenari situat a les escales de Sant Feliu. La regidora ha remarcat que aquesta bona xifra remarca la "consolidació" d'aquest espai.

Bon balanç del punt lila

Aquest any també s'ha estrenat un nou espai a la Copa, el punt lila. Una parada amb l'objectiu "d'assessorar, sensibilitzar i informar sobre situacions d'assetjament sexual i conductes incòmodes". En total s'hi han dirigit 1.300 persones i s'han repartit fins a 500 polseres amb el lema 'només sí és sí'. A més, "no s'ha atès cap incident greu", ha reblat Palau.

El govern local ja ha anunciat que l'any vinent es tornarà a instal·lar aquest punt lila, davant de la bona resposta de públic que ha tingut. Un 78% de les persones ateses han estat "dones d'entre 18 i 25 anys".

Satisfacció per la reubicació dels firaires

L'Ajuntament de Girona també ha valorat positivament la reducció de vehicles a l'interior de la Devesa, on hi ha les atraccions. Aquest any, es proposava als firaires instal·lar les seves caravanes a uns terrenys de Domeny, a menys d'un quilòmetre de les atraccions.

En aquesta zona nova s'hi han instal·lat 30 caravanes, tot i que la capacitat era de 80. Palau ha explicat que aquesta setmana es reuniran amb els firaires per valorar el funcionament de les restriccions, però que la voluntat és acabar eliminant tots els vehicles de l'interior del parc.

Per altra banda, també ha detallat que 40 atraccions han acceptat l'opció que els ha donat el consistori gironí d'allargar una setmana més la seva estada. Aquesta alternativa es va anunciar durant les fires, a causa de les queixes dels firaires per les pèrdues ocasionades pel mal temps. Durant la setmana hauran de tenir tancat, però la previsió és que el divendres a la tarda ja puguin obrir fins a mitjanit i dissabte i diumenge puguin quedar-s'hi tot el dia.

La pluja ajuda a potenciar l'envelat

La pluja dels primers dies va "obligar a reprogramar" molts actes, tal com ha recordat Eva Palau. De tota manera, el govern municipal ha fet un bon balanç perquè en la mesura del possible s'ha pogut trobar un espai per poder celebrar la majoria de les activitats previstes a l'aire lliure.

Un dels equipaments que ha acollit part d'aquestes activitats és l'envelat, que fins ara es reservava als concerts amb orquestra i al sopar de la festa major. De tota manera, la regidora de Dinamització del Territori ha destacat que la pluja feia inviable fer l'audició de sardanes a l'exterior però va permetre "descobrir que un espai com l'envelat" podia acollir aquesta activitat i moltes altres.

Per aquest motiu, Palau ja ha avançat que de cara a l'any ve es comptarà amb aquestes instal·lacions per "fer-hi més coses de les que es feien fins ara".