Emesa la sentència contra el clan preparat per ser una ''multinacional'' de la marihuana a l'Empordà

Imposen més de 6 anys de presó als dos líders del grup criminal

El macrojudici contra els 28 suposats integrants del clan empordanès preparat per ser una "multinacional" de la marihuana va començar el 9 d'abril i es va allargar més d'un mes. Aquest dilluns l'Audiència de Girona ha notificat la sentència, de 285 pàgines, que condemna disset dels acusats.

La sentència considera provat que el clan estava dirigit per dos dels processats, Juan Cortés àlies 'Dientes' i Indalecio Cortés, conegut com a 'Juaneque'. Per això, els hi imposa les penes més elevades. Al 'Dientes' el condemna a 6 anys, 7 mesos i 15 dies de presó i a pagar una multa global de 166.203 euros per delictes contra la salut pública en quantitat de notòria importància, pertinença a grup criminal, tinença il·lícita d'armes i defraudació de fluid elèctric. Pels mateixos delictes al 'Juaneque' li imposen 6 anys, 1 mes i 15 dies de presó i la mateixa quantitat en multes.

La fiscalia acusava un tercer processat de formar part dels capitostos de la xarxa de narcotraficants. L'Audiència de Girona, però, l'absol perquè ha anul·lat la interlocutòria d'intervenció telefònica perquè sosté que no hi havia suficients proves contra ell i es van vulnerar els seus drets fonamentals. Amb aquesta anul·lació, tampoc són vàlides la resta de proves aconseguides a través de la geolocalització o les entrades i registres. Amb aquesta maniobra de la defensa, encapçalada per l'advocat Joaquim Bech de Careda, han quedat absolts vuit dels acusats.

L'Audiència conclou que els dos líders condemnats dirigien, des de mitjans del 2016, un clan familiar que es dedicava al cultiu de marihuana en diverses finques propietats de la xarxa. "A les propietats havien fet les instal·lacions adequades d'electricitat, il·luminació i ventilació per facilitar el cultiu i el creixement d'un gran nombre de plantes de cànnabis, amb l'objectiu d'aconseguir collites regulars i successives de marihuana cada dos o tres mesos", recull la sentència.

A més, subratlla que en diverses finques van construir expressament cambres o habitacions ocultes darrere les parets, a subterranis o en altells per ocultar el tràfic de droga.

L'organització, segons la sentència, estava perfectament jerarquitzada. Mentre els líders s'encarregaven de dirigir i organitzar el grup, altres feien feines de subministrament i venda de marihuana, també n'hi havia que assumien la gestió de les plantacions, els que feien treballs de logística i els responsables de muntar i fer les instal·lacions elèctriques.

L'Audiència de Girona conclou que el grup criminal estava format per nou integrants del clan, que se servien també de col·laboradors per vigilar les plantacions o per punxar la llum de forma fraudulenta. Als altres quinze condemnats, l'Audiència de Girona els hi imposa penes que van des dels 6 mesos de presó –la més baixa- fins als 5 anys i 9 mesos –la més elevada per a un processat que no sigui líder de la trama-.

La fiscalia també atribuïa al clan un delicte de blanqueig de capitals perquè sostenia que havien fet diverses operacions per convertir en legals el diners provinents del tràfic de droga. La sentència, però, els absol d'aquest delicte perquè, tot i que reconeix que movien grans quantitats de diners i que el seu origen no està justificat, sosté que no es pot acreditar "sense cap dubte" que fossin beneficis del tràfic de marihuana.

Comís de cases

A banda de les penes de presó i les multes imposades als disset condemnats, la secció quarta de l'Audiència de Girona també acord el decomís de tres cases propietats dels condemnats per un delicte contra la salut pública. La sentència argumenta que en aquests immobles s'hi havia fet instal·lacions "amb caràcter permanent" per tenir-hi plantacions de marihuana i, per això, sosté que les propietats són un "instrument necessari" per a la comissió del delicte.

Així, conclou comissar la casa situada a Avinyonet de Puigventós (on vivia un dels líders de la xarxa) i dos immobles més situats a Figueres.

La sentència no és ferma i es pot recórrer. Les defenses dels principals condemnats ja han anunciat que interposarà recurs.