El 70% de nadons nascuts el 2009 a Salt són fills de mare estrangera

El municipi gironí encapçala el rànquing català de ciutats amb més fills de mares nouvingudes

Les dades que ha fet públiques l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) fan referència a les dades de natalitat recollides durant el 2009. L'any passat van néixer a Girona 8.775 nadons, quasi un 5 per cent menys que l'any anterior quan en van néixer 9.173. Les dades destaquen que les comarques de l'Alt i el Baix Empordà són les comarques gironines que més percentatge de nadons de mare estrangera registren. A l'Alt Empordà, dels 976 nadons nascuts al 2009 658 eren de mares estrangeres i, al Baix Empordà, dels 858 nens nascuts un total de 634 són fills de mares estrangeres.

Ara bé, si s'analitzen les dades per municipis de més de 20.000 habitants, Salt encapçala el rànquing català en aquest apartat, amb un 69,6 per cent de fills de mares estrangeres. La segueixen altres ciutats gironines com Roses (en segons lloc amb un 54 per cent), Palafrugell (en sisè lloc amb un 51 per cent) o Lloret de Mar (en setè lloc amb un 49,3 per cent).

A Catalunya l'any passat van néixer 84.849 nens, dels quals 60.420 tenen mare de nacionalitat espanyola i 24.325 són fills de dones immigrants. Això representa que el 28,7 per cent dels nadons que van néixer a Catalunya durant el 2009 són fills de mares estrangeres, una xifra molt per sota d'altres poblacions gironines com Salt, Roses o Palafrugell, totes per sobre del 50 per cent.

Les dades facilitades per l'Idescat també determinen les taxes brutes de natalitat, que reflecteixen la freqüència dels naixements respecte al total de població. Les dades recullen que la comarca del Gironès presenta la taxa més elevada de tot Catalunya, amb un valor pròxim al 15 per mil. També destaquen per tenir una representació elevada, el Pla de l'Estany (13,9 per mil), també per sobre de la mitjana catalana situada en el 11,6 per mil.

Per nacionalitats, les dones marroquines són les mares estrangeres que més fills han tingut a Girona, seguides de dones d'origen sudamericà i de l'Europa de l'Est.

Els noms preferits dels pares gironins al 2009 van ser, per als nens, Marc, Arnau i Pau i, per a les nenes, Júlia, Laia i Carla. A Catalunya però els noms més posats entre els nens són Marc (com a Girona) Àlex i Pol  i Paula (també coincideix amb la primera preferència dels gironins), seguit de Laia i Júlia, per a les nenes. Al baix Empordà el nom de noi més posat és el de Mohammed.