Mil persones es reuneixen al Puig de les Basses en protesta per l'empresonament de Dolors Bassa

Es compleix un any de la seva entrada a la presó

Un miler de persones s'ha concentrat el vespre d'aquest divendres 2 de novembre a les portes del centre penitenciari del Puig de les Basses, a Figueres, on hi ha reclusa l'exconsellera Dolors Bassa. La mobilització formava part d'un acte unitari a les tres presons catalanes que tenen membres del govern empresonats.

La mobilització ha arrencat amb els càntics de la ciutadania que demanaven la llibertat de Dolors Bassa i posteriorment també han cridat "quina vergonya, la justícia espanyola" acompanyat del d'"obrim les presons", entre d'altres. Minuts després, l'eurodiputat Josep Maria Terricabras i el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, han sortit de la presó conjuntament amb el cunyat de Bassa.

Terricabras ha aprofitat per explicar que han pogut veure a una Dolors Bassa "forta" i que malgrat que l'exconsellera els ha explicat que no sent res del que passa a fora, "està contenta de tenir aquest suport i escalf".

L'eurodiputat també ha assegurat que l'escrit d'acusacions que ha presentat la fiscalia aquest divendres és "irresponsable i embogit". De fet, Terricabras ha lamentat que tan la justícia espanyola, com alguns partits i mitjans de comunicació vulguin "treure de dins el pitjor de nosaltres, que és la ràbia i l'odi". De tota manera, ha afirmat que "el que trauran és el coratge i les ganes de llibertat".

Maragall també s'ha dirigit a la ciutadania carregant contra les acusacions de la fiscalia i l'advocacia de l'estat. De tota manera, el públic ha impedit que el conseller pogués seguir fent el discurs amb normalitat ja que no paraven de cridar "unitat", un càntic que ha acabat tapant les paraules del conseller d'Acció Exterior.

També la consellera d'Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, ha pronunciat unes paraules en què ha lamentat que les estratègies de l'estat espanyol passin per "enfonsar l'economia" catalana a partir dels decrets com el del 6 d'octubre de l'any passat que facilitava la fuga d'empreses.

Connexió telefònica amb el Catllar

L'acte convocat aquest vespre ha comptat amb una connexió telefònica amb les presons del Mas d'Enric (Tarragonès) i Lledoners (Bages). En el primer cas, des del Catllar han llegit una carta de Carme Forcadell en motiu del primer aniversari del seu empresonament.

Posteriorment, el cunyat de Dolors Bassa ha fet el mateix amb un text de l'exconsellera de Treball, Família i Benestar Social. En la missiva, Bassa ha expressat per carta que en la seva causa "no hi ha rebel·lió, ni sedició, ni malversació perquè no hi ha delicte". Per això, la gironina ha assegurat que anirà al judici "ferma i amb el cap ben alt".

Finalment, s'ha tancat les connexions amb una crida de Joan Bonanit des de la presó dels Lledoners en què ha desitjat la bona nit a Dolors Bassa. Malgrat que aquesta proclama hagi ressonat pels altaveus instal·lats a l'exterior de la presó figuerenca, el missatge no ha pogut arribar fins a l'interior de la cel·la de l'exconsellera, per l'aïllament acústic que té el centre penitenciari.

L'acte ha finalitzat amb una audició de sardanes i aquells més valents que han pogut desafiar el vent que bufava a l'exterior de la presó altempordanesa s'han quedat a sopar. De fet, cada dimarts es celebrava una concentració similar en què es proposava fer un sopar de carmanyola al davant de l'aparcament del centre penitenciari. A partir d'aquesta setmana, el sopar es traslladarà als divendres, per facilitar l'assistència de la gent.