Troben una granada de mà de la Guerra Civil al jaciment de Collet de Calonge

Els responsables van alertar els TEDAX dels Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han neutralitzat una granada de mà de la Guerra Civil que ha aparegut al jaciment arqueològic del Collet de Calonge (Baix Empordà). Mentre excavaven aquesta vil·la romana, els arqueòlegs van desenterrar l'artefacte.
Es tractava d'una granada morter Brixia, d'uns deu centímetres de llargada. Els responsables de l'excavació van alertar els Mossos d'Esquadra, que van enviar a lloc els TEDAX-NRBQ, la unitat especialitzada en desactivació d'explosius. Els agents van endur-se l'artefacte per desactivar-lo en un lloc segur. La troballa d'explosius de la Guerra Civil (projectils, granades) no és un fet aïllat a les comarques gironines, perquè el territori va ser escenari no només del conflicte bèl·lic, sinó també de la retirada dels republicans, que mentre marxaven a l'exili s'anaven desfent de l'armament.
 
La troballa de la granada es va fer el passat 25 d'octubre. Cap a les dotze del migdia, els responsables de l'excavació van adonar-se que havien desenterrat un projectil de la Guerra Civil. La granada, d'uns 10 centímetres de llargada, estava completament oxidada i recoberta per una capa de terra.

Els arqueòlegs van alertar els Mossos, que van enviar els TEDAX-NRBQ al lloc. Els especialistes en desactivació d'explosius del cos van endur-se la granada a un lloc segur per destruir-la.

El jaciment del Collet es troba situat al costat del convent de Santa Maria del Mar de Calonge. Antigament, aquest turó havia acollit una vil·la romana. L'edifici va construir-se durant l'època republicana (segle I aC) i va ser habitat fins al segle V o principis del VI dC. Les excavacions que s'hi han anat fent successivament han permès recuperar les restes de diverses estances i d'una important terrisseria d'època romana.