Arxiven l'expedient per suposades irregularitats a Caixa Girona però seguiran investigant la Fundació

L'informe d'Economia analitzava l'activitat de l'entitat gironina entre els anys 2005 i 2009

L'estiu de l'any passat, el Departament d'Economia i Finances va portar a terme una inspecció ordinària de l'activitat de Caixa Girona. Entre el 6 de juliol i el 16 de setembre, els inspectors de la Generalitat van recollir informació sobre tota l'activitat portada a terme per l'entitat gironina entre l'any 2005 i el primer trimestre del 2009, època en què Arcadi Calzada n'era el president.

La inspecció va posar al descobert diverses anomalies relacionades amb operacions creditícies, el control dels alts càrrecs i -sobretot- la gestió de l'Obra Social i la Fundació. Segons va destaparAraGirona.cat, l'informe d'Economia alertava que Caixa Girona prenia massa riscos amb les constructores o que tres alts càrrecs van tenir descoberts als seus comptes.

La majoria de les irregularitats descobertes, però, feien referència a l'Obra Social i a la Fundació. Les conclusions de l'informe d'Economia denunciaven que Calzada havia venut a la Fundació obres d'art per valor de 141.000 euros a través de la seva galeria, cosa que la llei defineix com a incompatibilitat. A més, l'escrit també recollia que la meitat de les obres d'art que comprava la Fundació provenien d'un mateix galerista, Antonio Niebla, amic personal de l'expresident.

Greus deficiències a la Fundació

D'altra banda -i com recollia el diari gironí- la investigació també va descobrir greus deficiències als comptes de la Fundació. Entre d'altres, factures pagades sense justificar o despeses per valor de més de 100.000 euros sense consignar. Com que el control de les fundacions correspon a Justícia, aquest Departament va obrir aleshores una altra investigació, que encara no s'ha resolt.

Després de conèixer les conclusions de l'informe d'Economia, que van motivar l'obertura d'un expedient, Caixa Girona va presentar al·legacions. Entre d'altres, l'entitat financera assegurava que ja havia pres mesures per redreçar la situació.

Ara, el Departament d'Economia ha decidit arxivar l'expedient que es va obrir a Caixa Girona. Segons un comunicat de l'entitat, la notícia s'ha donat a conèixer aquesta mateixa tarda a la Comissió Executiva de Caixa Girona durant una reunió ordinària. 'Després de les al·legacions presentades per l'entitat durant el gener del 2010, i dels acords presos al Consell d'Administració del passat 8 d'agost, el Departament d'Economia ha resolt tancar l'expedient contra l'entitat', informa Caixa Girona.

La Fundació, encara investigada

El tancament de l'expedient, però, només fa referència a la inspecció ordinària feta pel Departament d'Economia. En cap cas, a la investigació que porta a terme el Departament de Justícia a la Fundació, oberta arran de les conclusions de l'informe.

De moment, encara no hi ha termini perquè es coneguin les conclusions de Justícia. La investigació d'aquest segon Departament abasta els mateixos anys que la inspecció feta per Economia (des del 2005 i fins al primer trimestre del 2009).

Precisament, arran del rebombori que ha aixecat l'afer, Arcadi Calzada va presentar la dimissió com a director de la Fundació Príncep de Girona. Tot i això, Caixa Girona ja ha anunciat que, de moment, no té cap intenció de retirar-li el títol de president d'honor, que el Consell d'Administració va atorgar al garrotxí quan va abandonar la presidència de Caixa Girona.