La primera becària de Ferran Adrià inicia el seu curs d'aprenentatge a l'Escala

La canadenca Justine de Valicourt diu voler crear receptes 'amb una mica del Québec i molt de Catalunya'

Justine de Valicourt passarà aproximadament tres mesos a Sant Martí d'Empúries (Alt Empordà). Durant aquest període, coneixerà diferents racons de Catalunya relacionats amb l'art de la cuina. El seu tutor, el cuiner Pep Nogué, l'acompanyarà en aquestes visites. 'Aniran a mercats, bodegues i llotges', ha explicat el president de Joves Cuiners, Jordi Jacas, una de les entitats promotores d'aquesta beca que també compta amb el suport de l'Ajuntament de l'Escala i el DAR-Prodeca.

Al final de la seva estada, i després d'haver conegut personalitats i cuines d'arreu del territori, la jove becària haurà d'elaborar un projecte gastronòmic relacionat amb els productes catalans i plasmar-lo a la cuina. 'Serà l'encarregada de preparar el sopar que cada any fem per commemorar els productes de la terra', ha explicat Jacas. 

La jove quebequesa considera que aquesta experiència li obrirà 'moltes portes' i li aportarà coneixements sobre la cuina catalana. Una cuina, com ella mateixa defineix, 'molt arrelada al territori'. 'La gent d'aquí, els productors i els cuiners tenen molt de respecte patrimonial per la regió i pels productes del territori', ha dit Valicourt, que ha confessat que és una de les coses que més li ha sorprès de Catalunya. 'A mi m'agrada molt aquesta manera d'entendre la cuina', ha afegit. 

Per Vilacourt la beca no només té un valor experimental. També en té un de simbòlic. 'Només el fet d'haver obtingut una beca amb el nom de Ferran Adrià ja és una oportunitat que no m'hagués pogut imaginar tenir', ha dit. La quebequesa assegura que Ferran Adrià és una 'inspiració' per molts dels cuiners d'arreu del món perque ha contribuït a fer un pas molt important dins de l'art de la cuina. 'Ha trencat amb les bases establertes i ha plantejat que hi ha formes diferents a les tradicionals', ha explicat. 

La cuina catalana també en surt beneficiada d'aquesta experiència. 'Aquesta beca obre, d'alguna manera, la cuina catalana al món', ha assegurat Jacas. El fet que cuiners estrangers coneguin de primera mà els productes catalans fa créixer la possibilitat que aquests es coneguin en altres territoris. A més, també permet que es barregin estils de cuina d'arreu del món amb productes d'aquí. 'Nosaltres associem, per exemple, anxova amb pa amb tomàquet', ha explicat Jacas. 'Però també és interessant veure quina alternativa hi ha a aquesta associació i com es pot treure profit a l'anxova amb altres estils de cuinar i de productes',  ha remarcat el president de Joves Cuiners.