La UdG inaugura la facultat d'Educació i Psicologia amb la xifra rècord de 2.200 alumnes

La facultat ocupa l'antic seminari i les obres han costat 20,5 milions d'euros

La nova facultat ocupa més de 8.500 metres quadrats i té 28 aules, 14 laboratoris i 58 despatxos, situats just al cor del campus del Barri Vell, on també s'hi troba el rectorat, la Facultat de Lletres i la Biblioteca i Sant Domènec, que està en obres per convertir-se en la nova Aula Magna de la Universitat de Girona. Els estudis vinculats a la facultat d'Educació i Psicologia fins ara s'havien cursat a l'edifici que la UdG té al carrer Emili Grahit. Però després de llargs anys d'obres ja s'ha fet el trasllat definitiu.

El nou edifici ja està en funcionament fa nou mesos però ha estat aquest dimecres, aprofitant la inauguració del curs acadèmic, que s'ha fet l'estrena oficial. Ha estat el comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó, l'encarregat de destapar la placa commemorativa. Majó ha destacat la important inversió feta pel departament (20,5 MEUR) i ha remarcat que fer un edifici nou a un altre campus hagués estat més barat que rehabilitar el seminari. Malgrat tot, Majó ha afirmat que l'aposta per rehabilitar l'edifici ha estat clara perquè suposava reactivar l'activitat universitària al campus del Barri Vell.

Problemes d'espai

La nova facultat s'acaba d'estrenar però els 2.200 alumnes que hi ha inscrits -200 dels quals són de les dues noves titulacions- han fet que els espais ja quedin justos tot i acabar-se de posar en funcionament. Per això, el degà de la facultat, Paco Jiménez, ha demanat al departament que acceleri els tràmits per construir un aulari comú al campus del Barri Vell.

El comissionat també ha respost a les demandes de més espai que ha fet el degà de la facultat, Paco Jiménez. Majó ha dit que ha de ser la mateixa universitat la que prioritzi a què vol destinar els recursos per a obres que ofereix el Govern. Per al 2011, està previst que s'acabi el projecte d'aulari comú que s'ha de situar en un aparcament que actualment hi ha davant la facultat de Lletres i que proporcionaria nous espais per a les facultats del campus.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, també ha destacat que actualment els estudiants de Turisme no tenen facultat -les obres de l'edifici està previst que comenci a principis d'any al campus de Montilivi- i que fan classe en algunes aules de Lletres i Educació. Això ha afegit més pressió al nou edifici. No obstant això, la rectora confia que en dos anys la nova facultat de Turisme estarà acabada i que quedarà espai alliberat a la facultat d'Educació i Psicologia.

Avancen les obres a Sant Domènec

Una altra de les obres en marxa al campus del Barri Vell és la rehabilitació de l'església de Sant Domènec, que s'ha de convertir en l'Aula Magna de la facultat. Una primera fase del projecte, que paga l'Estat, ha consistit en rehabilitar la teulada. Els pressupostos generals de l'Estat per al 2011 preveuen una partida de 200.000 euros per restaurar les dues capelles laterals barroques. La rectora, Anna Maria Geli, ha explicat que el pressupost d'aquesta segona fase puja quasi al milió d'euros i que esperen que les esmenes als pressupostos aconsegueixin apujar la partida de l'Estat per continuar els treballs de restauració de Sant Domènec.

Inauguració del curs

Aquest dimecres s'ha fer la inauguració oficial del curs universitari. Aquest curs la UdG ofereix 44 graus, del quals dos són nous: Treball Social i la titulació de Pedagogia, que fins ara era de segon grau. Les dues noves titulacions es fan a la nova facultat d'Educació i Psicologia. La universitat ofereix aquest any 3.600 places de primer curs, 150 més que el curs passat.

La periodista Rosa Cullell ha estat l'encarregada de pronunciar la conferència inaugural, sota el títol 'Galàxia Comunicació: sobreviure a Internet'. Per altra banda, la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, ha destacat en el seu discurs que l'any que ve la universitat compleix 20 anys i això obliga a fer una 'reflexió seriosa' sobre el moment en què es troba la facultat i quins són els seus reptes de futur. Per aquest motiu, Geli ha fet una crida a tota la societat gironina perquè prengui consciència de la importància de la universitat 'com a motor del país'.

La rectora ha recordat que aquest és el primer curs que s'inicia amb la plena integració als nous estudis del Pla de Bolonya (les 44 titulacions ja són graus). Geli ha fet autocrítica i ha reconegut que la universitat ha de millorar la seva 'visualització mediàtica' i ha de fer servir els seus actius 'perquè el país i el territori accedeixin a una posició privilegiada en el escenari europeu'.

Pel què fa al context de crisi, Geli ha explicat que el pressupost aprovat formalment al gener ja s'ha vist retallat un 12% i que això crea incerteses en el sí de la institució. Davant aquest panorama, Geli ha refelexionat sobre quin és el futur de les universitats catalanes i ha deixat sobre la taula la idea de caminar cap a un panorama global. 'Calen tants parcs? I tantes titulacions?', s'ha preguntat Geli que ha demanat una reflexió 'a fons' sobre el futur universitari català.