La Fundació Rafael Masó signa un conveni amb la Fundació Caixa Girona per equipar la futura seu

Farà una aportació de 20.000 euros per dotar de mobiliari la futura biblioteca, hemeroteca, arxiu i oficines

Anna Pagans, que ha anunciat l’inci de la tercera i última fase de les obres de remodelació en els propers mesos, ha destacat 'la important dimensió social i empremta històrica de Rafael Masó a la ciutat de Girona'. Manel Serra, president de la Fundació Caixa Girona, ha assenyalat la satisfacció de l’entitat per participar en la remodelació de la Casa Masó i ha destacat que 'la Fundació Caixa Girona continuarà amb l’Obra Social específica a les comarques gironines amb aportacions per la recuperació del patrimoni cultural del nostre territori'.

A principis del mes de setembre es va iniciar la segona fase de les obres de remodelació de la Casa Masó, casa natal de l’arquitecte Rafael Masó i futura seu de la Fundació Rafael Masó. Aquesta fase inclou la restauració de la façana posterior de la casa, sobre el riu Onyar, i la futura recepció de la Casa Masó, a la planta baixa. D’aquí uns mesos està previst que s’iniciï la tercera i última fase d’aquesta remodelació, que inclourà la restauració de les plantes primera i segona de la casa, i quan finalitzi la seva museïtzació es convertiran en espais visitables i oberts al públic. Les dues fases d’obres està previst que acabin a principis de 2011.
 
La Casa Masó és una de les obres més significatives de l’arquitecte noucentista Rafael Masó i Valentí (Girona, 1880-1935), degut a que en ella hi va plasmar els trets més rellevants que defineixen la seva obra, sobretot la seva lectura de la tradició com element essencial de l’arquitectura moderna. A més del seu valor arquitectònic, la Casa Masó serà properament l’única de les emblemàtiques cases del riu Onyar que estarà oberta al públic, com a seu de la Fundació Privada Rafael Masó. La fundació va ser creada l’any 2006 per la família de l’arquitecte, l’Ajuntament de Girona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona; i té com a missió l’estudi, la recerca, el debat, el foment i la difusió dels diferents aspectes vinculats a l’arquitectura i l’urbanisme contemporanis. També promou la posada en valor, l’estudi i la preservació del patrimoni arquitectònic del nostre país i de manera singular i específica de l’obra arquitectural i cultural de Rafael Masó i Valentí.
 
La remodelació i restauració de la Casa Masó, actualment en curs, permetrà als visitants no només apreciar l’obra de Masó sinó descobrir el valor patrimonial, històric i artístic que conté, tant pel fet de guardar el llegat de la seva família com també el mobiliari i els ornaments que l’arquitecte va dissenyar expressament per a diferents espais de la casa. Com és habitual en aquests casos, el principal repte de cara a l’obertura al públic (prevista per l’any 2011) és fer possible la conservació d’aquest patrimoni amb el desenvolupament dels diferents serveis i activitats: visita guiada a la col·lecció permanent, exposicions temporals, biblioteca, hemeroteca i arxiu, entre d'altres.