Primeres jornades de formació per 'garantir' la continuïtat de les festes amb foc i pirotècnia

Un centenar de caps de grups de foc es formen per seguir el que marca la directiva europea

Un centenar de caps de grups de foc han assistit aquest dissabte a la jornada de formació que s'ha fet a Barcelona. Aquesta formació es duu a terme per 'garantir' la continuïtat de les festes amb foc i pirotècnica, 'amenaçades' per la directiva europea. Aquesta regulació obliga que en aquestes festes tradicionals es mantinguin 15 metres de seguretat respecte al punt de foc i també que es firmi un document assumint-ne tots els riscos. A més, queda totalment prohibida l'assistència de menors de 12 anys.

Finalment, el nou reglament aprovat pel Ministeri d'Indústria ha respectat aquestes festes tradicionals catalanes i a través d'aquests cursos de formació, que compten amb 10 hores de presència obligatòria i 10 més d'estudiar a casa, s'assegura que aquestes festes se segueixin celebrant.

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, ha destacat que la jornada d'aquest dissabte és una 'prova pilot' i que després d'analitzar-la es promocionaran aquests cursos fins a 15 municipis. Es preveu que des d'aquest mes dl'octubre i fins al març es formaran 1.500 caps de grups.

'La directiva europea aprovada fa tres anys abocava a la fi del nostre patrimoni festiu per les prohibicions que marcava', ha destacat Fontdevila. Ara, però, amb el nou reglament aprovat pel Ministeri d'Indústria i seguint aquests cursos de formació queda resolt el problema. Es tracta, com destaca el director del CPCPTC, de 'donar norma a unes festes que existeixen des de fa molts anys basats en el sentit comú i en la seguretat'.

Jornada 'sobrevinguda'

Fontdevila ha destacat que en un primer moment els cursos de formació s'han pres com una jornada 'sobrevinguda', ja que molts dels assistents fa més de vint o trenta anys que manipulen amb foc i pirotècnia. Per això, en moltes ocasions, ha explicat Fontdevila, aquestes persones es poden pensar 'que la jornada no serveix per res'. Tot i això, el director del CPCPTC ha emfatitzat que la trobada d'aquest dissabte ha servit per 'intercanviar experiències' i 'guanyar complicitat' entre els grups.