Denuncien ''assetjament'' cap a la plantilla que neteja els edificis municipals de Girona

Reclamen la implicació de l'Ajuntament per resoldre un conflicte

El conflicte entre els representants de la plantilla que neteja els edificis i dependències municipals de Girona i Eulen fa temps que està enquistat, però ara el comitè assegura que ja és "intolerable". Els sindicats CCOO i CGT –els majoritaris- asseguren que estan "farts" que la direcció d'Eulen a Girona no respecti el conveni i que, a més, exerceixi "represàlies" damunt els treballadors i treballadores.

"Si alguna companya té un problema i vol parlar amb nosaltres, reben sancions; ja no podem suportar més abusos", critica la representant de CCOO al comitè, Maria Carmen Arteaga. "No volen que tinguem contacte amb la plantilla; a més, moltes de les netejadores són immigrants, les exploten i les encarregades diuen les coses amb molt males maneres", hi afegeix la representant de la CGT, Carmen Villalba.

Ara, a aquestes "males formes, assetjament i represàlies", el comitè d'empresa diu que s'hi ha afegit un altre incompliment del conveni. Critiquen que la direcció d'Eulen vol retallar dos dies festius, i en comptes de tenir-ne catorze d'anuals, els netejadors i netejadores de les dependències municipals només en tinguin dotze. "Això només passa a Eulen Girona, i no pot ser", diu Arteaga.

Els sindicats critiquen que, tot i que la Inspecció de Treball els ha donat la raó en afers com el plus de nocturnitat, l'empresa no l'aplica. "Ens obliguen a anar a judici si volem guanyar alguna cosa, i ho reconeixen", lamenta Villalba. A més, la CGT també critica que Eulen va acomiadar de manera improcedent la seva antiga delegada sindical i que, després de guanyar el judici, "no la van voler readmetre".

Per fer sentir el seu malestar, la plantilla ha fet un esmorzar reivindicatiu davant la seu de l'empresa –al carrer Santa Eugènia- i després s'ha manifestat pel centre de la ciutat. A la protesta hi han pres part una vintena de persones.

Implicació de l'Ajuntament

La protesta l'encapçalava la pancarta 'Eulen explota, l'Ajuntament consent'. I és que els sindicats reclamen que el consistori, que és qui va adjudicar el contracte i l'ha prorrogat fins a l'1 d'octubre del 2019, s'impliqui en el conflicte.

El portaveu de Construcció i Serveis de CCOO, Pau Gàlvez, explica que els sindicats i el comitè no s'aturaran "fins que l'Ajuntament obligui Eulen a complir la llei i la normativa laboral i deixi de menysprear les treballadores". "I sinó, exigirem que marxi", hi afegeix, en referència a què el consistori li rescindeixi el contracte.

CCOO i la CGT donen de marge fins a finals d'any per veure si s'aconsegueix alguna millora. "En cas contrari, ja estem preparant una vaga", conclou Gàlvez.