Més de 300 persones s'aniran rellevant fins a les nou del vespre per posar veu a 'Girona, un llibre de records' de Josep Pla. La lectura continuada de l'obra de l'escriptor palafrugellenc s'ha convertit en un clàssic en el Sant Jordi gironí tot i que fins ara, els textos de l'obra completa de Pla només s'havien sentit a la seva població natal.
Aprofitant l'avinentesa que la lectura continuada d'enguany se centra en el text inclòs en el tercer volum de l'Obra Completa Primera Volada i que parla dels records d'adolescència de Pla a la ciutat, han decidit donar el tret de sortida a les onze hores de lectura a la ciutat. El lloc ha estat el tradicional esmorzar que al delegació del Govern fa amb escriptors, editors, llibreters i persones significatives en el món cultural gironí.
El delegat del Govern, Jordi Martinoy, ha estat l'encarregat d'encetar la lectura i l'han seguit el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, l'alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, que han donat pas a escriptors com Josep Maria Fonalleras, Maria Mercè Roca, Josep Campmajó, Núria Esponellà. Precisament l'alcalde de la població natal de Pla, Sergi Sabrià, ha explicat que traslladar l'inici de la lectura continuada a Girona ha permès que hi hagi més participació d'escriptors.
'En un dia on tenen una agenda tan ocupada és difícil que puguin venir fins a Palafrugell', ha explicat Sabrià que comenta que tot i que sempre han rebut molt suport i recolzament de les primeres plomes gironines, en els Sant Jordi anteriors ha estat difícil comptar amb la seva presència. Per aquest motiu, Sabrià creu que ha estat un encert aprofitar la reunió que escalfa motors a la Diada per començar la lectura.
L'any dels catalans
Els escriptors gironins que aquest divendres creuaran els dits per erigir-se com un dels noms més venuts i signar el màxim d'exemplars estan convençut que el Sant Jordi d'enguany serà el dels catalans. Moltes novetats editorials signades per pesos pesats de la literatura i també per a autors revelació són, segons ells, els ingredients de l'èxit. Un dels autors que ha 'sortit de l'armari' fa poc és Josep Campmajó, amb la seva novel·la 'Olor de Violetes' que va guanyar el premi Just M. Caserom, ha afirmat que hi ha 'molta qualitat' en les propostes dels escriptors catalans d'enguany.
Sense atrevir-se a fer apostes, un dels escriptors consolidats en el panorama català, Josep Maria Fonalleras, també ha ressaltat la varietat de títols d'autors catalans i creu que seran peces clau en la venda de llibres d'aquest Sant Jordi. Una opinió que també comparteix Núria Esponellà, amb nou títol al mercat, que defensa el bon estat de la literatura catalana i també de la gironina.
Autors lluny de noves tecnologies
Per romanticisme o per evitar problemes tecnològics. Fonalleras i Esponellà encara no s'han deixat seduir pel llibre electrònic. Un d'ells per mala experiència personal i l'altre perquè defensa el 'romanticisme' del tacte i l'olor del llibre imprès i enquadernat. El d'enguany és un Sant Jordi marcat per l'aparició del llibre electrònic i, tot i que els dos escriptors creuen que anirà guanyant terreny, estan convençuts que els dos formats 'coexistiran' i que la tecnologia no substituirà el format tradicional.