Els aiguats van causar danys per import d'1,86 MEUR al Ripollès

Els ens ajudaran als municipis a recuperar la normalitat i buscar finançament

La tempesta tropical Leslie que fa nou dies va arribar al Ripollès en forma d'aiguats ha deixat importants danys. Els dinou municipis han fet una primera valoració que ascendeix a 1,86 milions d'euros. "És una valoració global de quantificació de danys", ha remarcat el president del Consell Comarcal del Ripollès, l'ens que s'ha encarregat de recollir tota la informació enviada pels arquitectes municipals. El següent pas serà inventariar al detall cadascun dels municipis, veure què poden assumir i buscar recursos.

Els informes distingeixen tres blocs de danys com són urbanisme i edificis municipals; comunicacions i camins, i les lleres dels rius. El també alcalde de Campdevànol ha afirmat que el que "més els preocupa" són els municipis petits perquè no tenen la mateixa capacitat per afrontar una situació imprevista. "Els ajudarem i estarem al seu costat", ha afirmat. La comarca té 13 municipis que no arriben als 500 habitants.

Entre els indrets més afectats, hi ha Setcases i Vilallonga, amb accessos a masies molt afectats; Ripoll, amb una important concentració d'àrids i molts arbres tombats a la llera del Ter i Ribes de Freser, amb inundacions a edificis municipals i un esvoranc al passeig. També hi ha ponts que s'han descalçat i també camins rurals, com el que connecta Espinavell i Setcases que està impracticable per citar alguns exemples. Divendres passat, l'ACA va anunciar que començaven a retirar les fustes acumulades als ponts i lleres del Ter de Ripoll i que preveien més de 200 actuacions al territori.

El compromís de Generalitat i Diputació de Girona a buscar ajuts

Durant una visita que s'ha fet aquest dimecres a la llera del riu Ter, al seu pas pel centre de Ripoll, tant Generalitat com Diputació s'han compromès a coordinar-se per buscar finançament. El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, ha reconegut la "bona gestió" que han fet des del primer moment les institucions i també la ciutadania davant una "situació complicada" i ha assegurat que es treballarà per restablir la normalitat "entre tots". En aquest sentit, també tenen previst reclamar ajuts a l'Estat per aquest tipus de situacions.

Per la seva banda, el president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, ha avançat que estudiaran si poden obrir una línia d'ajuts alhora que buscaran fórmules per retornar una part dels diners que hagin d'avançar els municipis.

Després de la visita, els representants de les diferents administracions han assistit al consell d'alcaldes extraordinari que s'ha fet a Ripoll amb la presència dels alcaldes. L'objectiu de la trobada era tenir una "visió global de la situació" i compartir informació.