El metge de l'hospital de Salt condemnat per abusar de pacients, jutjat de nou

Nega els fets i assegura al judici que "mai" va visitar la dona

"Puc oblidar un nom però no oblido una cara, jo a aquesta senyora no l'he vist mai, ni l'he visitat ni l'he vist mai", ha assegurat l'acusat que ha negat així que l'octubre del 2005 abusés sexualment de la pacient mentre la visitava al servei d'urgències de l'hospital Santa Caterina.

La dona va interposar la denúncia el novembre del 2014, nou anys després dels fets. Segons ha detallat al judici que s'ha fet aquest dimarts a l'Audiència de Girona, quan va ser víctima d'abusos tenia 19 anys, feia poc més d'un any que havia arribat al país i no dominava l'idioma. "Vaig pensar que ningú em creuria", ha dit. Finalment, però, va decidir denunciar el metge quan va veure notícies de l'anterior judici i el va identificar com el doctor que l'havia atès a ella.

Segons ha declarat al judici, el 27 d'octubre del 2005 va anar a urgències perquè tenia un mussol a l'ull. El metge que la va atendre li va donar una pomada però, a continuació, li va preguntar si tenia problemes d'esquena perquè la tenia "molt corbada". "Em va dir que ja hi érem m'ho podia mirar, i li vaig dir que si", ha explicat. Aleshores li va dir que es quedés en roba interior i que caminés en línia recta per la consulta. Finalment, la va fer posar de "quatre potes" sobre la llitera. "No vaig dubtar, ho vaig fer", ha relatat.

Després, ha continuat declarant la dona, el metge li va preguntar si li havien fet mai una revisió per descartar que tingués un càncer de pit. "Tampoc vaig sospitar res i ho vaig fer", ha dit. Segons ha explicat, es va tombar sobre la llitera i el doctor li va palpar els pits.

La denunciant ha continuat declarant que aleshores li va preguntar si li havien fet mai una prova anomenada 'papanicolau' per descartar un càncer de coll d'úter. "Em vaig espantar, al meu país no havia anat mai al ginecòleg", ha afegit. El doctor, segons la dona, li va introduir els dits a la vagina un primer cop. Hi va tornar una segona vegada mentre li preguntava si "sentia plaer" quan mantenia relacions sexuals. "El tercer cop em va preguntar si sentia plaer quan em feia això i llavors ja va ser qual el vaig empènyer i vaig marxar", ha narrat.

La dona ha explicat que a fora de la consulta li va explicar a la seva parella el que havia passat però no van denunciar perquè pensava que ningú la creuria. "Ho hauria d'haver explicat en el seu moment però no ho vaig fer", ha dit i ha afegit que es va decidir a anar als Mossos d'Esquadra quan va veure que jutjaven el doctor per fets semblants. "El que vull és que no li torni a passar a cap més noia", ha conclòs.

Com a conseqüència dels abusos, la denunciant ha explicat que va patir un trastorn ansiós depressiu pel qual ha estat anys en tractament psicològic.

Nega els fets

L'acusat ha negat els fets i ha assegurat que "mai" va visitar la dona. De fet, al sistema informàtic de l'hospital apareix que la pacient va passar per admissions i per triatge però no existeix l'informe d'alta. "Quan fem una visita obligatòriament hem de generar un informe d'assistència, no hi és, per tant no l'he visitada", ha declarat el processat. A més, també subratlla que el motiu pel qual la dona va anar a urgències era una malaltia "banal" i que possiblement ja en triatge la van derivar al metge de capçalera en no tractar-se d'una patologia urgent.

El processat també ha negat que a la seva bata hi portés escrit 'Josep C.M.' tal com recorda la víctima. "Sempre hi portava escrit doctor Costa i portava la targeta identificativa amb noms i cognoms", ha argumentat. "Puc assegurar que no l'he visitada", ha ressaltat.

L'advocat de la defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, ha posat en dubte la credibilitat de la denunciant i ha assegurat que, interposant la denúncia tants anys després, ha deixat el metge en situació d'indefensió perquè hi ha hagut canvis en els sistema informàtic i hi ha hagut problemes per trobar elements de l'historial clínic de la pacient. "Confiem que el tribunal dictarà sentència en base als fets que han passat avui i que no serà una seqüela d'una altra sentència anterior", ha dit.

Monguilod es refereix a la condemna de 8 anys de presó que l'Audiència de Girona va imposar a Josep Costa el desembre del 2014 per abusar sexualment de cinc pacients entre els anys 2008 i 2009.

En aquell moment, el tribunal va concloure que el metge es va "aprofitar clarament" de la seva condició professional. La sentència recollia que, mentre treballava com a metge de l'hospital Santa Caterina de Salt i dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de la Cellera i Anglès, va "satisfer els seus instints sexuals" abusant de cinc pacients. Els hi feia comentaris de contingut sexual, les tocava, s'insinuava i, en dues ocasions, va arribar a introduir els seus dits a la vagina de les víctimes.

També ha apuntat que la dona va anar al metge en diferents ocasions al·legant diversos motius pels quals patia el trastorn ansiós depressiu. "Per un augment de pes, pel postpart, per problemes econòmics, per problemes de la feina del seu marit", ha desgranat Monguilod que indica que, durant tots aquests any, mai es va referir a haver estat víctima d'abusos sexuals.

La fiscalia acusa Josep Costa d'un delicte d'abusos sexuals i demana que li imposin una pena de 6 anys de presó, 6 anys de llibertat vigilada, que no es pugui apropar a menys de 200 metres de la víctima durant 8 anys i que la indemnitzi amb 6.000 euros. L'hospital respondria com a responsable civil subsidiari. La defensa demana l'absolució. El judici ha quedat vist per a sentència.