L'Ajuntament d'Olot vol aprovar un pressupost de 35,2 MEUR

L'equip de govern (PDeCAT) busca el suport de PSC i ERC

L'equip de govern d'Olot (PDeCAT) ha donat a conèixer aquest matí les línies generals del pressupost del 2019 que volen aprovar aquest dijous si aconsegueixen prou suports de l'oposició. Es proposa un pressupost consolidat de 35.289.492 euros, el que representa un 3,5% més que el 2018. "És molt continuista", ha afirmat l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, tot dient que segueix la línia "realista i seriosa" dels anteriors que han permès acabar els diferents anys de legislatura amb un romanent positiu.

Un any més s'han referit a les incerteses econòmiques i polítiques amb els futurs pressupostos de l'Estat i la Generalitat que aporten "molt dubtes" a l'hora d'elaborar els comptes municipals. També han admès dos factors que han obligat a apujar la despesa prevista, com és l'augment del 2,75% del sou dels treballadors per part de l'Estat, que ha comportat un increment de 250.000 euros, i la futura implementació de la llei que permet als policies locals avançar l'edat de jubilació als 60 anys, que els ha fet destinar 150.000 euros de cotització a la Seguretat Social.

La taxa d'escombraries, un 2,8% més cara

En el capítol d'ingressos, es preveu un total de 33.187.245 euros, un 3,6% més que enguany. A nivell d'ordenances fiscals, els impostos i taxes s'apujaran un 2,2% d'acord amb l'IPC català del darrer any, amb l'excepció del rebut de les escombraries que s'encareix un 2,8% per cobrir l'augment de la despesa del servei. Això vol dir que una factura anual de 160 euros s'apujarà uns 8 euros. La regidora d'Hisenda, Montserrat Torras, ho ha justificat tot dient que hi ha un "desequilibri" del servei per no tenir encara la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca en marxa. Un fet, ha afegit, que "castiga molt" la ciutat. En els últims anys, s'ha triplicat el cost del tractament de residus passant dels 26,42 euros per tona el 2004 als 83,70 euros el 2019.

Pel que fa a les bonificacions, aquestes es mantenen i se n'incorporen de noves. Així, es proposa una bonificació del 95% en l'impost dels permisos d'obres per a la instal·lació de sistemes d'energia renovables lligades al programa Europace. També es vol modificar la bonificació de la taxa d'escombraries que fins ara era només per als majors de 60 anys i que s'ampliaria a les persones que més ho necessitin en funció dels ingressos. Destaca també una ajuda en l'impost de circulació, pendent de concretar, per als ciutadans que durant els dies laborables es desplacin en bicicleta al seu lloc de treball. Una mesura que es vol presentar més endavant amb una aplicació de mòbil que enregistrarà les distàncies i que vol incentivar els hàbits saludables.

Més recursos per als serveis a les persones

Entre les prioritats de govern hi ha el manteniment dels serveis a les persones per fomentar la cohesió social. Entre les partides previstes, destaca la destinada a Educació amb 1,4 milions d'euros per compensar la falta d'ajuts d'altres administracions per a les llars d'infants, beques menjador o Escola de Música. L'any 2012 aquesta partida era de 740.000 euros.

L'equip de govern també vol augmentar un 15% els recursos destinats a Habitatge (no han aportat la xifra exacta de la partida) per seguir ampliant el parc d'habitatge públic que actualment té 190 pisos i superar els 200 fent ús del dret de tempteig i retracta per poder adquirir-ne més. També s'incrementen els recursos per als Plans Integrals d'Accions de Millora (PIAM) al nucli antic i Sant Miquel amb 200.000 euros per a cadascun, 50.000 euros més que el 2018.

El capítol d'inversions preveu una partida de 3,5 milions d'euros (MEUR) que aniran destinats a finalitzar la reforma del Firal (1,15 MEUR); 114.000 euros per completar la compra dels terrenys del futur CAP de Sant Miquel o 75.000 euros per a la redacció del projecte de construcció de la piscina municipal coberta, entre altres projectes.

El nivell d'endeutament continua reduint-se, segons les previsions de l'equip de govern. El 2009 el consistori tenia un deute de 28,5 MEUR i la previsió és tancar aquest any amb 17,8 MEUR, el que representa un 37,5% menys de deute. Durant el 2010, el consistori destinava 13,24 euros a amortització de préstec i interessos de cada 100 euros, una proporció que actualment se situa en 7,42 euros de cada 100 euros. El nivell d'endeutament del consistori se situa en un 59,5% segons les previsions per aquest any.

Crida a la "responsabilitat" de l'oposició

L'equip de govern ha admès que actualment no té prou suports de l'oposició per poder aprovar el pressupost i ha assegurat que seguiran treballant per buscar acords. Amb els 9 regidors del PDeCAT necessiten el vot favorable dels 5 regidors d'ERC o els 3 del PSC. És per això que l'alcalde ha apel·lat a la "responsabilitat" d'aquests partits i molt especialment als socialistes, amb qui van ser socis fins que el novembre del 2017 van fer-los fora del govern com a conseqüència del 155. "Que revisin el pacte de govern que teníem i veuran que amb ells i sense ho hem complert", ha afirmat l'alcalde, que ha alertat que una pròrroga del pressupost seria negatiu per a la ciutat i per al "funcionament normal" del consistori.

ERC ja ha expressat que no hi donaran suport per la partida de 400.000 euros al projecte centre d'interpretació dels volcans (Espai Cràter) perquè entenen que "hipotecarà" el pròxim mandat. Corominas ha estat molt crític: "ERC sap que no hi ha un sol euro del nou pressupost per al projecte" tot dient que aquesta partida en concret es finançarà íntegrament amb ajuts europeus i d'altres administracions com la Diputació. I ha recordat que aquest és un projecte amb el que es treballa des de fa anys perquè el centre sigui una realitat el 2021. També ha retret als republicans no haver aportat idees ni propostes des del juliol d'aquest any, moment en què van començar a treballar en les línies del nou pressupost.