Figueres encarregarà la primera fase d'obres per obrir la casa natal de Dalí abans de finals d'any

La Diputació invertirà 500.000 euros entre 2018 i 2019

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) preveu treure a licitació la primera fase d'obres per reformar la casa natal de Dalí abans de finals d'any. L'Ajuntament i la Diputació de Girona han signat aquest divendres un conveni a través del qual la institució es compromet a destinar-hi 500.000 euros en dos anys, els primers 250.000 aquest 2018.

L'alcaldessa, Marta Felip, ha assegurat que aquest és el primer compromís "real" de les administracions que permetran desencallar l'obra, per a la qual ja hi ha projecte arquitectònic.

Paral·lelament, s'està redactant el projecte de museïtzació, que compta amb la participació d'una comissió d'experts en el geni del surrealisme. Felip ha explicat que amb aquests diners i l'aportació compromesa per l'Estat (de 250.000 euros més) es podran tirar endavant els treballs, valorats en 1,3 MEUR. L'alcaldessa espera que l'espai es pugui obrir al públic l'any 2020.

L'Ajuntament de Figueres va adquirir l'any 1994 la finca del carrer Monturiol on va néixer Salvador Dalí. La intenció és, des de fa anys, convertir-la en un espai museïtzat per interpretar la figura del geni del surrealisme. Després d'anys de "promeses" aquest divendres s'ha signat un conveni amb la Diputació de Girona, el "primer gest real", segons l'alcaldessa de la ciutat Marta Felip, per fer possible el projecte.

Visita la galeria d'imatges de l'interior de la casa de Dalí

La institució s'ha compromès a aportar 500.000 euros per a la reforma de l'edifici, 250.000 que inclosos al pressupost d'aquest any. Aquesta inversió, juntament amb els 250.000 compresos per l'Estat, faran possible que el consistori engegui els tràmits per posar a licitació els treballs. Felip ha dit que la voluntat és fer-ho abans que acabi l'any.

Els diners serviran per iniciar la primera fase d'obres, valorada en uns 1,3 MEUR, que inclouen la rehabilitació de la planta baixa i l'entresòl de la finca, el lloc on va néixer el pintor. La resta de diners es finançaran a través dels pressupostos municipals. Felip espera que l'adjudicació dels treballs es faci a la baixa i que això permeti que l'any 2020 aquesta part estigui acabada i es pugui obrir.

Paral·lelament, la Generalitat ha encarregat a una empresa especialitzada en museïtzar espais d'aquest tipus el projecte per definir què hi ha d'haver i com s'ha d'exposar. Comptarà amb el suport d'un comitè d'experts, entre els quals hi ha el periodista i estudiós dalinià Josep Playà.

Felip ha insistit que el projecte arquitectònic per refer tot l'edifici fa anys que està acabat i que això permetrà que mentre es facin les obres d'aquesta primera part es pugui avançar en la resta. El que caldrà valorar, ha dit, és si un cop acabada la primera fase es pot obrir al públic o cal esperar que s'enllesteixi la resta.

L'adquisició del pis on va passar part de la joventut

D'altra banda, l'Ajuntament ja ha encarregat la taxació de l'habitatge (situat uns metres més endavant) de la casa Roger on el geni va passar part de la seva joventut i on va pintar alguns dels seus quadres més importants. Al pressupost d'aquest any hi ha una partida de 200.000 euros per fer-hi front però Felip ha insistit que ara mateix "tots els esforços" se centren en fer realitat la museïtzació de la casa natal. "La voluntat és que més endavant es pugui comprar aquest pis i crear una mena d'illa dedicada a Dalí", ha dit.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha explicat que l'ens ha decidit implicar-se en aquest projecte que era una llarga reivindicació de l'Ajuntament de Figueres i que casa a la perfecció amb la voluntat de la institució d'invertir en iniciatives culturals a les comarques gironines. A aquesta, ha dit, s'hi suma la de la Casa Pastors o la del Museu Thyssen. "El projecte reforça culturalment la ciutat de Figueres", ha insistit.

Per la seva banda, el director del Museu de l'Empordà (que dirigirà el projecte), Eduard Bech, ha explicat que els museus de Púbol i Cadaqués expliquen la trajectòria del geni però que la casa natal aprofundirà en el "personatge" de Dalí. "Serà un espai per conèixer tota la seva vida, no només els set anys que va viure aquí", ha destacat.