Comencen a retirar la fusta acumulada a les lleres del Ter a Ripoll després dels aiguats

L'ACA creu que s'hauran de fer més de 200 actuacions repartides en 60 quilòmetres

Aquest matí han començat els treballs per netejar la fusta i els materials acumulats a les lleres del riu Ter al seu pas per Ripoll. Es tracta d'unes actuacions d'urgència després de l'episodi d'aiguats que hi va haver al Ripollès la matinada de dilluns passat. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) calcula que s'hauran de fer més de 200 actuacions al llarg dels 60 quilòmetres que hi ha entre el naixement del Ter a Ulldeter fins a l'embassament de Sau. A finals de la setmana vinent es preveu tenir enllestit l'inventari per després establir un calendari. La previsió és que el 80% de la neteja estigui finalitzada a finals d'any.

"La prioritat seran els trams urbans i les obturacions de ponts", ha explicat el director territorial de l'ACA a Girona, Àlex Rocas, tot subratllant que cal actuar-hi d'urgència per garantir la seguretat de les persones, la lliure circulació de l'aigua del Ter i els seus afluents i minimitzar així els riscos de noves inundacions en cas de més pluges. Ho ha detallat durant una visita a la zona que hi ha a tocar del pont de Calatrava on hi ha una gran acumulació d'arbres caiguts. En aquest punt, hi havia operaris i maquinària treballant per retirar la fusta.

El brancatge es triturarà i es deixarà a la llera mentre que els troncs es destinaran per a biomassa. En el cas de les fustes mitjanes, aquestes es tallaran i es deixaran apilonades a la zona de la devesa del Pla perquè els ciutadans puguin recollir-la i utilitzar-la a casa.

Un cost de fins a 1 MEUR

Encara s'està fent inventari de les zones on caldrà actuar però des de l'ACA calculen que caldrà destinar entre 0,5 i 1 milió d'euros (MEUR) incloent els treballs que s'hauran de fer a la conca alta del Llobregat. A finals de la setmana vinent es preveu tenir ja l'inventari acabat i una programació més afinada de les actuacions.

El director territorial de l'ACA a Girona ha definit l'episodi de pluges pel pas de la tempesta tropical Leslie com a "avinguda extraordinària de baixa freqüència" i ha assegurat que en els pròxims anys se seguirà treballant en el manteniment i conservació de lleres. En aquest sentit, ha recordat que aquests treballs d'urgència se sumen als que l'agència preveu fer enter aquest any i vinent amb una inversió de 2,5 milions d'euros a les conques internes del país. També ha dit que la tasca de prevenció es fa en funció de la disponibilitat pressupostària que hi ha en cada moment.

Des del Consell Comarcal del Ripollès, fins ara molt crítics amb l'ACA per les dificultats que tenien per aconseguir permisos per netejar les lleres, han reconegut l'esforç de l'ens. "És de les poques vegades que l'ACA ha estat molt eficient i podem estar contents que amb pocs dies de la llevantada ja tenim gent treballant", ha afirmat el vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès, Eudald Picas. També ha reclamat la necessitat d'un pla de manteniment de les lleres de la zona per evitar que es repeteixi una situació similar.

En una línia similar s'ha expressat la regidora de Medi Ambient de Ripoll, Fina Guix, tot dient que feia molt temps que reclamaven la neteja de les lleres. Dimecres vinent es farà un consell d'alcaldes amb representants de la Generalitat, ACA i ajuntaments afectats. "Esperem que siguin suficientment generosos" per poder fer aquesta feina i trobar l'equilibri entre la biodiversitat i el gaudi d'aquests espais, ha afirmat Guix.

Per la seva banda, el director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Girona, Pere Saló, ha qualificat de "molt bona" la resposta de l'ACA davant d'un episodi de pluja "extraordinari".