Nadal i Bosch presenten les seves converses sobre el futur de la demarcació de Girona

El llibre 'El futur comença ara' ha estat presentat a la Fontana d'Or de Girona

Tres són els eixos bàsics per fer avançar cap endavant les comarques gironines: dinamisme econòmic, cohesió social i equilibri territorial. Aquestes són les guies del full de ruta i del pensament polític de la diputada socialista al Parlament de Catalunya, Pia Bosch, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. 'Idees-motor pensades per fer moure la societat gironina cap a noves oportunitats', ha explicat el primer secretari dels socialistes gironins en la presentació del seu llibre 'El futur comença ara' a la Fontana d'Or de Girona. Nadal i Bosch han aprofitat per reproduir per unes hores el diàleg obert i compartit que mantenen en el seu llibre amb altres representants del món social i polític de les comarques gironines. Ho han fet acompanyats de la consellera de Salut, Marina Geli, i l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans.

Precisament, ha estat Pagans qui ha reiterat la necessitat de fer avançar les comarques gironines des de l'esquerre i des del municipalisme, encara que ha reconegut apectes molt positius en l'ordenació consensuada del territori i l'oferta de serveis coordinada amb altres institucions, sense que això signifiqui perdre autonomia local. Per l'alcaldessa, la lluita contra l'atur és el problema que les institucions haurien d'afrontar amb més celeritat, incidint en tots els sectors de l'economia: transformant el sector primari, facilitant la implantació i el manteniment del sector secundari i potenciant el terciari, innovant en el comerç i desestacionalitzant el turisme amb una major oferta cultural.

Expectatives de futur per les comarques gironines que, segons la consellera de Salut ja s'estant complint, sense obviar que encara queda feina per fer i sense estancar-se en el tòpic de 'Girona, rai'. La revisió del model econòmic, les noves comunicacions amb França i la resta d'Espanya, el debat a fons sobre l'educació, la cohesió social als barris o el ressorgiment de la cultura són, per la màxima responsable del sistema català de salut, els punts claus on s'ha de recolzar la recuperació econòmica de les comarques gironines.

També ho són per Pia Bosch, que ha apostat per una millor gestió de la riquesa, des de la diversitat i des d'una enorme capacitat de diàleg entre tots els agents polítics i socials implicats. Les reflexions que Carles Rahola feia a principi del segle passat a 'La ciutat de Girona (1929-1930)' han servit d'inspiració a la diputada per defensar la capacitat de Girona per reinventar-se i sortir de la crisi. Un ressorgiment que Bosch té molt clar que passa per estimular el talent i mantenir-lo entre nosaltres.

De la seva banda, Joaquim Nadal ha fet una crida a fugir del conformisme perquè Girona recuperi la posició capdavantera en la llista de territoris econòmicament més forts de l'estat. Per fer-ho, ha dit, calen 'idees que ens estirin cap a noves oportunitats'. Per això, ha proposat mesures per lluitar contra alguns dels problemes que han patit tradicionalment les comarques gironines, com la seva fragmentació, la insuficiència d'infraestructures o la manca de lideratges. Mesures que han d'anar acompanyades, segons Nadal, d'un canvi de model productiu on interaccionin territori i paisatge, economia, cultura i educació, des d'una visió col·lectiva de la societat. Canvis que ha exemplificat en temes concrets, com l'accés a l'habitatge o les darreres notícies sobre fusions entre caixes d'estalvis com a solució d'una situació on no era possible la sortida en solitari, referint-se concretament al cas de Caixa de Girona.

Per últim, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, ha dedicat unes paraules als col·laboradors del seu llibre, que ha esmentat com a exemples d'aquesta capacitat d'innovar i aportar idees per fer avançar el territori gironí.