Una operació policial a tres prostíbuls gironins acaba amb més de 20 detinguts

Dos dels tres locals són del mateix propietari, detingut al juliol per blanquejar diners procedents de la prostitució

Els detinguts són els encarregats i propietaris del clubs Edén i Eclipse propietat de José M. G.- i de la Paloma Blanca. Estan acusats de diversos delictes, entre els quals, per associació il·lícita i contra el dret dels treballadors per tenir les prostitutes en situació irregular. Els registres s'han efectuat després d'un llarg període d'investigacions que van començar al 2009 després que diverses noies brasileres denunciessin que havien estat enganyades i portades als clubs on eren obligades a prostituir-se.

Segons ha explicat l'advocat de José M. G., Lluís Frigola, el seu client es troba detingut i no ha volgut declarar davant la policia. Està previst que demà passi, juntament amb altres detinguts en l'operació, a disposició judicial. Frigola ha explicat que la majoria dels detinguts ja han estat posats en llibertat sense necessitat de declarar davant del jutge.

L'amo dels dos burdells, detingut anteriorment

La policia estatal va detenir el passat mes de juliol dotze persones acusades d'un delicte de blanqueig de capitals procedents de l'explotació sexual de dones immigrants, que venien enganyades des del Brasil. L'operació va acabar desmantellant un grup dedicat al blanqueig de diners vinculat als bordells Edén, de Melianta (Fontcoberta, Pla de l'Estany) i Eclipse, de Mont-ras (Baix Empordà), que ja van ser investigats a finals del 2008.

Entre els detinguts per aquest cas hi havia l'amo dels dos locals, José M. G., veí de Calonge, que ara han tornat a detenir després de registrar els seus dos locals la matinada del dimecres. El detingut acumula diversos antecedents per prostitució i tràfic de drogues. L'operació també va acabar amb la detenció de la seva dona, també amb antecedents per prostitució i immigració clandestina.

La trama hauria utilitzat societats, inversions i propietats per a blanquejar diners, introduint prèviament els diners al sistema bancari a través d'Internet. Durant l'operació, la policia estatal va embargar catorze finques, valorades en 3,5 milions d'euros; quatre vehicles de luxe, una limusina per valor de 250.000 euros, un camió i dues embarcacions, valorat en conjunt en uns 5 milions d'euros.

Les noies arribaven enganyades ja que se'ls havia promès que a l'Estat treballarien en el servei domèstic. En arribar aquí, l'organització els hi retirava la documentació i havien de treballar com a prostitutes per tornar l'import del viatge als seus proxenetes. L'organització es quedava el 80% dels ingressos de les dones immigrants que eren obligades a prostituir-se. Unes xifres que, segons les investigacions policials, suposaven per als detinguts uns 400.000 euros cada trimestre, uns diners que després blanquejaven.

Per fer-ho, usaven dues vies. La primera, fent ingressos en efectiu directament a finestreta bancària; i la segona, mitjançant operacions en línia, que funcionen com a plataforma de pagament amb targeta bancària.

Construint un altre prostíbul a la Jonquera

El propietari dels tres prostíbuls registrats també és el promotor del macroprostíbul que s'està construint a la Jonquera (Alt Empordà). L'ajuntament va aturar les obres d'aquest macroprostíbul al 2006 basant-se en un informe dels Mossos d'Esquadra que afirmaven que el local podia portar problemes de trànsit i delinqüència.

L'advocat del promotor, Lluís Frigola, va recórrer la decisió al Contenciós, que li va desestimar però al febrer d'aquest any una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obligava l'ajuntament a tornar a donar els permisos a la promotora per tal que reprengués les obres entenent que el projecte complia tots els requisits.

El macroprostíbul, que s'està construint encara, tindrà un aforament per a 600 persones i un centenar d'habitacions.