La tempesta desencadena el caos a Ribes de Freser

Els desperfectes deixen en escac a la població

 • Els Bombers traient aigua d'un dels magatzems que s'han inundat per la crescuda del riu Freser. ACN
  Els Bombers traient aigua d'un dels magatzems que s'han inundat per la crescuda del riu Freser
  Fotos: ACN
 • El riu Freser a l'entrada de Ribes. ACN
  El riu Freser a l'entrada de Ribes
  Fotos: ACN
 • L'aigua ha inundat baixos i magatzems, com el de la botiga de queviures Cal Tori de Ribes de Freser. ACN
  L'aigua ha inundat baixos i magatzems, com el de la botiga de queviures Cal Tori de Ribes de Freser
  Fotos: ACN

Els rastres de l'huracà Leslie, que aquesta matinada han escombrat les comarques gironines, han afectat, sobretot, el Ripollès (visita la galeria d'imatges). A la comarca s'han hagut de tallar diverses carreteres, o donar-hi pas alternatiu, perquè la calçada estava inundada o bé hi ha hagut esllavissades. Entre les que s'han vist afectades pels intensos xàfecs hi ha, per exemple, l'N-260 a Ribes de Freser, la C-38 a Camprodon, la Gi-401 a Campdevànol o la GIV-5264 a Vilallonga de Ter.

Els rius baixen amb força –un exemple és el Ter a Ripoll- o bé, fins i tot, han arribat a sortir-se de mare. A primera hora del matí, el Freser s'ha desbordat a Ribes de Freser. L'aigua sobrepassava el pont d'entrada de la població, en algun tram ha malmès la barana i també ha inundat soterranis i magatzems dels habitatges més propers.

La zona que n'ha sortit més malparada és la del carrer Sant Quintí. Aquí, els Bombers no han parat de treure aigua des de primera hora del matí dels baixos on, literalment, el riu ha entrat als habitatges. Entre d'altres, a l'oficina de Correus o a dues botigues (un supermercat i un establiment de queviures, Cal Tori).

La mestressa de Cal Tori, l'Anna Claramunt, explica que a quarts de vuit del matí s'han trobat el magatzem completament inundat. "L'aigua ha rebentat una porta que donava al riu i també ha malmès un dipòsit de gasoil", explicava. Aquí, tindran feina per dies. El magatzem està ple de productes surant (ampolles d'aigua, estris de neteja, paper higiènic...) i, a més, sota l'aigua també hi ha una capa de fang.

Els propietaris de la botiga han mirat de salvar allò que han pogut, però hi ha molt de gènere que s'ha malmès. "És una desgràcia, esperem que l'assegurança ens ho cobreixi", explicava l'Anna. Mentrestant, el seu fill anava traient aigua amb un cubell de les parts més fondes del magatzem i els Bombers, amb l'ajuda d'una bomba, l'anaven llançant al riu.

El soterrani del teatre, negat

El teatre municipal també ha patit els efectes de la tempesta. Tot el soterrani s'ha inundat, perquè l'aigua del riu ha sobreeixit per un embornal. Això ha malmès part d'una exposició de fotografies sobre els refugiats que formava part del festival de cinema 'Gollut'. Els seus responsables explicaven que aquest matí alguns dels plafons han aparegut surant.

En una altra part del soterrani també falla la instal·lació elèctrica. És aquí, per exemple, on hi ha l'aula on s'hi fa cant coral i hi tenen espai les entitats del poble. Una de les membres del Grup de Teatre, la Neus Vergés, explica que s'han trobat "amb un pam i mig d'aigua" i que a la sala d'exposicions "arribava fins al genoll". "Allà on fem cant coral, teníem un equip de musica al terra i no sabem com haurà quedat", ha explicat Vergés.

L'aigua va a menys

Durant aquest matí, el nivell del riu Freser ha anat baixant i, tot i que encara és molt elevat, l'aigua ja no desborda. Molts curiosos, tant del poble com dels entorns, s'han acostat fins al pont per veure la força del riu.

La Nuri Vilalta, una veïna del poble, ha explicat que, sobretot, els xàfecs han estat "intensos" durant la matinada. "No és la primera vegada que passa, però sí que és veritat que aquesta nit ha plogut molt", ha explicat.

Els operaris s'afanyaven aquest matí a treure l'aigua embassada i a netejar el fang que s'ha acumulat a part del passeig. Els veïns expliquen que aquest és un dels aiguats que recordaran, juntament amb els que hi va haver l'any 1982 –quan també hi va haver inundacions- o el del 1940. Aquell va ser molt més greu i, fins i tot, la força del riu es va endur una casa.

Suspeses cinc línies de transport escolar

El desbordament del riu a l'alçada del pont de la carretera GIV-5263 i un despreniment de terra que ha tallat la C-38 entre Molló i Camprodon han obligat a suspendre cinc línies de transport escolar de Planoles, Queralbs, Pardines i Campelles en direcció a Ribes de Freser.

En total, una setantena d'alumnes s'han vist afectats per aquesta situació. Uns quaranta corresponen a la vall de Ribes, i són de les línies que donen servei als municipis de Toses, Planoles, Campelles, Pardines i Queralbs fins a Ribes de Freser. La resta, una trentena, són de la vall de Camprodon, concretament de la línia que dóna servei a Molló i que connecta el municipi amb Camprodon.

Pel que fa al servei de la línia de Vallfogona de Ripollès, el servei de secundària inicialment s'ha suspès però els alumnes s'han pogut traslladar amb el primer servei regular d'autobús del consell comarcal. No ha afectat, en canvi, els alumnes de primària perquè estan escolaritzats al mateix municipi.

De cara a la tarda, el Consell Comarcal del Ripollès preveu desenvolupar amb normalitat els serveis de tornada de totes les línies.

Visita la galeria d'imatges de les inundacions al municipi