El Trueta incorpora la cirurgia de mapatge cerebral per extreure tumors amb el pacient despert

Se'n faran una desena a l'any

La cirurgia de mapatge cerebral ja es va fer per primer cop a l'hospital Trueta fa sis anys amb cirurgians vinguts d'altres centres hospitalaris barcelonins que van intervenir en una operació. Ara, però, s'ha començat a fer amb un equip de professionals de l'hospital gironí després d'haver-los format i s'incorpora així a la carta de serveis. Es calcula que se'n podran fer entre vuit i deu a l'any, de manera que els pacients ja no s'hauran de desplaçar a altres hospitals barcelonins com passava fins ara. Aquesta tècnica s'utilitza per extirpar tumors (benignes i malignes) i també amb altres patologies com malformacions vasculars cerebrals.

La primera intervenció va ser el 13 de setembre passat amb un pacient, Josep Creixell, a qui se li havia d'extirpar un tumor. "Havíem de saber què era amb la mala sort que estava molt a prop de les zones del llenguatge i era molt perillós operar sense tenir un control de la zona", ha explicat el neurocirurgià Pablo Benito. En aquest cas, la cirurgia de mapatge cerebral ha estat clau per poder extirpar el tumor i evitar lesions al cervell.

L'operació va durar unes 5,5 hores i va començar amb el pacient adormit amb anestèsia general per poder obrir el crani. Seguidament, se'l va despertar per fer el mapatge cerebral i amb un ajustament dels fàrmacs anestèsics que permetés que el pacient estigués tranquil, sense dolor i suficientment despert com per poder col·laborar. Mentre el neurocirurgià estimulava diferents parts del cervell amb impulsos elèctrics, un neuropsicòleg Jordi Gich anava fent preguntes al pacient, fent-li identificar imatges senzilles (com ara un dibuix d'unes cireres) que ja havien treballat el dia abans. Un cop fet el mapa cerebral, que permet detectar les zones sensibles que no es poden tocar per evitar lesions, se'l va tornar a adormir i el neurocirurgià es va centrar en l'extirpació del tumor. L'anestesista que va participar en l'operació és Federico Bañuelos.

L'operació va ser un èxit, amb el tumor extirpat àmpliament i sense seqüeles cerebrals al pacient. "Tot va anar molt bé, al cap d'unes hores ja tornava a parlar tot i que no gaire bé", ha recordat Creixell, que ha assegurat estar molt content d'haver-se operat perquè ja torna a fer vida normal i parla amb fluïdesa. Admet, que al començament l'operació li feia respecte i ha agraït la feina de tots els professionals per haver-ho fet possible.

Aquesta tècnica permet al cirurgià millorar l'extirpació de la lesió i, com a conseqüència, allargar notablement l'esperança de vida del pacient i, en alguns casos, la seva curació.

Benito ha recordat que el mapatge és una tècnica molt coneguda internacionalment des de fa més de cinc dècades. Gràcies als avenços tecnològics s'ha pogut incorporar ara al Trueta. Per fer-ho possible, hi intervenen professionals dels serveis de neurocirurgia, neuropsicologia, neurofisiologia, el servei d'anestèsia i infermeria.