Declaren els veïns de Portbou que van acusar els jutges de 'La Manada' de còmplices de violació

Van penjar cartells amb les imatges dels magistrats

El Jutjat d'instrucció número 4 de Figueres ha citat a declarar com a investigats dos veïns de Portbou a qui els Mossos d'Esquadra van denunciar per un suposat delicte d'odi i discriminació per penjar cartells acusant els jutges de 'La Manada' de ser "còmplices amb les violacions".
Un particular va alertar la policia a principis de juliol després de veure com estaven penjant una quinzena de cartells al municipi on hi apareixien imatges dels magistrats de l'Audiència de Navarra que van dictar la controvertida sentència que condemnava els cinc acusats per abús sexual. Els Mossos van enviar el cas al jutjat, que ara ha mogut fitxa i els ha citat a declarar a finals de novembre per, segons recull la cèdula de citació, un presumpte delicte de discriminació. L'advocat de la defensa, Oriol Hernández, sosté que la penjada de cartells està emparada per la llibertat d'expressió.
 
El cas es remunta a principis de juliol. Un veí del municipi va alertar els Mossos que un noi i una noia estaven penjant una quinzena de cartells amb la foto dels tres magistrats del tribunal que va jutjar 'La Manada' i els acusava de ser "còmplices amb les violacions".
 
Els Mossos hi van enviar una patrulla i els van acabar denunciant com a suposats autors d'un delicte d'odi i discriminació. Quan els van citar a declarar a la comissaria, els dos denunciats es van acollir al seu dret a no declarar i els Mossos van enviar al cas al jutjat. "Esperàvem que el cas s'arxivés perquè entenem que els tres magistrats no representen cap col·lectiu vulnerable, ni cap minoria, ni cap sector desfavorable", ha explicat l'advocat Oriol Hernández que subratlla que els delictes d'odi i discriminació es van idear, precisament, per protegir minories vulnerables.

No s'ha arxivat i, de fet, el Jutjat d'instrucció 4 de Figueres ha citat a declarar els dos veïns de Portbou com a investigats "sobre discriminació" a finals de novembre. El lletrat considera que, a banda que no es compleixen els requisits per el tipus de delicte pels quals els van denunciar, l'encartellada també està emparada per la llibertat d'expressió. "El que farem és dir la veritat, que en base a la llibertat d'expressió els ciutadans tenen dret a opinar i a criticar sobre assumptes socials, i això és el que van fer sense ànim de menysprear ningú", ha afirmat.

"Un cop hagi passat la declaració veurem què decideix el jutjat, si manté el delicte d'odi, sosté que són unes injúries o res de res i ho acaba arxivant", conclou l'advocat.