Esponellà instal·la una reproducció de la porta esbotzada per la policia per recordar l'1-O

L'escultura s'inaugurarà aquest diumenge juntament amb un dinar popular i una caminada al riu

"A Esponellà som gent de pau i volem recordar el que va passar aquell 1 d'octubre", afirma el seu alcalde, Joan Farrés. Aquest municipi del Pla de l'Estany va ser l'únic de la comarca on la policia va irrompre per intentar aturar la votació i comissar les urnes. Una quarantena d'agents de la Guàrdia Civil van empènyer i acorralar els veïns que hi havia concentrats davant de l'ajuntament, on estaven parant taula per fer-hi un dinar. La policia va esbotzar la porta del dispensari mèdic i un pany de l'edifici de l'ajuntament. No hi van trobar cap urna i el balanç final va ser de quatre ferits lleus per cops i caigudes arran de les empentes dels agents.

La imatge d'aquella porta destrossada és la que ara han volgut immortalitzar amb una escultura. El seu alcalde subratlla que vol ser un símbol "de pau" per explicar uns fets que volen recordar però "sense revenja ni ressentiment". També volen reivindicar valors com la "democràcia, la dignitat, la llibertat i la memòria", que apareixen escrits en el vidre de metracrilat de l'escultura omplint l'espai trencat de la porta. L'autor de l'obra, Albert Ferrés, explica que l'escultura representa aquells "valors pacífics" en contraposició de l'actuació policial.

La inauguració de l'escultura es farà aquest diumenge dins el programa d'actes de l'1-O, on s'inclou una caminada al riu (11h), un dinar solidari (els diners recollits aniran destinats a la caixa de solidaritat) i la descoberta d'una placa per rebatejar la plaça de l'Ajuntament com a '1 d'octubre'. Tots aquells que facin aportacions per pagar el cost de l'escultura rebran una moneda (un "catalanet") que s'ha elaborat per a l'ocasió.

Ha passat un any i a Esponellà encara hi ha moltes preguntes sense resposta. "No sabem encara per què va passar i qui va decidir els pobles on s'anava amb violència; no en sabem encara res", lamenta el batlle.