Apareixen noves estances i restes de pintura mural a la vil·la romana de Can Ring de Besalú

Hi han treballat tres setmanes

Noves troballes a la vila romana de Can Ring de Besalú. Es tracta d'un jaciment descobert els anys 60 en un camp de cultiu que els arqueòlegs situen entre el segle I a.C i el segle III d.C. L'any passat es va fer una primera prospecció per valorar el seu potencial i els resultats van superar les expectatives donat que es va confirmar que era més extensa i rica del que es creia. En aquell moment ja es va distingir una zona residencial i una altra de treball.

Aquesta setmana finalitza el que ha estat la primera campanya arqueològica oficial que tindrà tres anys més de continuïtat. I els resultats també han estat molt positius. Han aparegut tres estances on s'emmagatzemaven i produïen aliments per al consum propi amb elements com ara un petit molí per moldre gra, una llar de foc, un pati amb unes tines on hi fermentava el vi així com eines (ganivets i un tallant). La presència de les tines de ceràmica en un pati fan pensar als arqueòlegs que el vi no era només per a l'autoconsum sinó que també es comercialitzava per tenir una font d'ingressos.

Restes de pintura a una paret

Els treballs també han deixat al descobert tres estances més a la zona residencial. Per sorpresa de tothom, han aparegut fragments de pintura mural a una de les estances, un element decoratiu que denota un "luxe" i un nivell adquisitiu alt. Falta netejar les peces i unir-les de nou però ja s'hi entreveuen línies blanques i tons verdosos i vermells.

L'estudi d'aquestes pintures permetran afinar la datació dels nivells excavats juntament amb una desena de monedes d'argent que també s'han trobat aquest any. Destaca un denari de plata d'Adrià encunyat pels volts del 136 d.C. "Aquest any no prevèiem trobar massa restes però s'ha confirmat que és una vila molt ben planificada i estructurada i , comparat amb altres assentament, no deixa de ser sorprenent", afirma el director del jaciment, Joan Frigola.

Per a Quim Tremoleda, un dels coordinadors dels treballs, la vila romana de Can Ring destaca per tenir una zona "compactada" de treball i de residència. També perquè es troba en una zona estratègica entre la Garrotxa i l'Alt Empordà. És l'única vila romana documentada fins ara a la Garrotxa.

La finca fa unes 2.000 hectàrees i actualment només se n'ha excavat el 25%. "Queda molt per descobrir encara", conclou Frigola.