A un any de l'1-O perdura el trauma de les càrregues policials a les escoles

Molts centres encara no han cobrat de les asseguradores per les destrosses

El record psicològic i material a les escoles continua oberta un any després del referèndum de l'1-O. Centres educatius on es van instal·lar les urnes reviuen l'"impacte" de l'actuació policial d'aquella jornada i alguns d'ells ressalten que algunes "ferides" encara estan obertes.

Mentre alguns asseguren que s'ha treballat per tornar a la "normalitat", altres remarquen que no s'han recuperat del "xoc". Portes esbotzades, vidres trencats, ordinadors perduts, són part del balanç d'aquell dia. Els centres han reparat els desperfectes causats per l'actuació policial, però en molts casos es va fer amb recursos propis i pendents encara de si les assegurances assumeixen aquest cost.

"Jo també hi vaig ser"

A Girona, el record de les càrregues policials a l'Escola Verd encara és ben viu. Aquí, la policia va entrar-hi per la força, saltant la tanca exterior, donant cops de porra i llançant trets a l'aire. Una portaveu de l'AMPA, Assumpció Rodeja, explica que moltes famílies van quedar colpides i agraeix el suport rebut per part de la Generalitat per ajudar-les a superar el tràngol.

Entre d'altres, els alumnes van comptar amb l'ajuda d'un equip de psicopedagogues i també es van dur a terme tallers vinculats amb el tractament de les emocions. "Això va ajudar les famílies a afrontar les pors que van patir durant aquella situació tan dura i violenta", explica Rodeja.

Ara, un any després de l'1-O, l'AMPA vol allunyar-se de la "negativitat" que suposa la imatge de la policia entrant a l'Escola Verd. "Ho hem viscut, ho tenim a la ment i no ho oblidarem; però pensem que allò que cal rememorar és la il·lusió i la implicació de tota la gent que va fer possible el referèndum", diu Rodeja. "De poder dir: 'Jo també hi vaig ser'", hi afegeix.

"Allò que es va viure va ser un moment de germanor impressionant", diu una altra portaveu de l'AMPA, la Sònia Moret. "Primer per defensar les escoles i després per fer possible que es pogués votar", explica, recordant que quan es va poder reobrir el col·legi electoral, es van arribar "a formar cues d'hora i mitja" davant les urnes.

Per això, aquest dissabte l'AMPA de l'Escola Verd recrearà l'ambient que es va viure la vigília de l'1-O (quan ja de nit van rebre la visita de l'aleshores president Carles Puigdemont). Es farà un sopar de germanor i aquells qui vulguin es podran quedar a dormir al col·legi. Diumenge hi haurà un esmorzar popular, un dinar de germanor i tothom qui ho desitgi podrà tornar a votar.

Per això, a l'Escola Verd hi haurà una 'urna clandestina', que arribarà en cercavila. En aquest cas, a més de la casella del Sí/No, les paperetes tindran un espai per "exercir la llibertat d'expressió i escriure-hi missatges", concreta Moret. Dilluns a la tarda es farà el recompte de vots i es penjaran els missatges a la tanca de l'escola (on els alumnes hi hauran pintat un mural per a la convivència i la resolució pacífica dels conflictes).